Kirkeminister bøjer sig ikke: Vil åbne kirker i påsken trods advarsler

Kirkeminister Joy Mogensen (S) har mødt hård kritik for at ville åbne kirker i påsken. Hun står dog fast trods advarsler om risiko for coronasmitte.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Claes Kirkeby Theilgaard,

02/04/2020

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) har oplyst, at hun vil arbejde på at gennemføre påskegudstjenester i landets folkekirker på på trods af, at Danmark er lukket ned i kampen mod coronavirus.

Det har affødt hård kritik, men den socialdemokratiske minister bøjer sig ikke for de mange advarsler om risiko for coronasmitte.

- Jeg har fået mange henvendelser i løbet af dagen fra nær og fjern herinde - flere fra kirkens medarbejdere, fordi de er utrygge ved om det kan håndteres sundhedsmæssigt forsvarligt at lave arrangementer i kirken i forbindelse med påsken, indleder hun et Facebook-opslag torsdag og fortsætter:

- Jeg kan love jer alle sammen, at sundhed og sikkerhed kommer i første række. Det er der ingen tvivl om. Ingen overvejer at genåbne kirken for almindelige gudstjenester.

Landets kirker, menighedshuse og sognegårde har siden 11. marts været lukket for offentligheden på grund af virusudbruddet. Samtidig har forsamlinger på mere end ti personer været forbudt.

Det afholder dog ikke Joy Mogensen fra at undersøge mulighederne for påskegudstjenester yderligere.

- På opfordring fra dele af kirken og en række af folketingets ordførere er jeg ved at undersøge, om man kan tillade mindre, begrænsede kirkelige begivenheder. Det er jeg i dialog med både Folkekirken og sundhedsmyndighederne om. Der er ikke besluttet noget endnu. Forudsætningen - hvis vi tillader ganske begrænsede åbninger - er, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Danskernes sikkerhed og sundhed har første prioritet, også når det kommer til kirken, skriver hun.

Præcis hvordan, en begrænset påskeåbning af folkekirken vil komme til at foregå, er fortsat uvist.