Afsløring: Socialdemokratiske topfolk har truet kritikere af partiets politik

I flere tilfælde har topfolk fra Socialdemokratiet lagt pres på eksperter, der har været kritiske over for partiets politik. Det er på ingen måde i orden, siger forsker.
Den socialdemokratiske finansminister Nicolai Wammens særlige rådgiver Mads Brandstrup er en af de S-topfolk, der har lagt pres på kritikere. Her ses Wammen sammen med forsvarsminister Trine Bramsen. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Den socialdemokratiske finansminister Nicolai Wammens særlige rådgiver Mads Brandstrup er en af de S-topfolk, der har lagt pres på kritikere. Her ses Wammen sammen med forsvarsminister Trine Bramsen. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

17/02/2020

Både når Socialdemokratiet har været i opposition og i regering, har topfolk fra partiet truet kritikere af partiets politik. Berlingske kan i dag afsløre fire konkrete eksempler, hvor socialdemokratiske topfolk har presset kritiske eksperter og forsøgt at påvirke dem.

De fire tilfælde drejer sig om Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, en professor på Aalborg Universitet og en uvildig forsker, som alle har oplevet at få en oprevet socialdemokrat i røret.

Blandt andet har finansminister Nicolai Wammens nuværende særlige rådgiver Mads Brandstrup været ude med riven over for Rikke Haugbølle, der er ph.d. i tunesiske forhold.

Tilbage i februar 2018 blev hun kontaktet i forbindelse med Sociademokratiets udlændingeudspil, som hun havde ytret kritik af i flere medier, herunder et DR-program.

Dengang var Mads Brandstrup pressechef for partiet, og han lagde ikke fingrene imellem over for den kritiske Afrika-kender.

- Jeg vil bare advare dig. Christiansborg kan være en krigszone, og det synes jeg bare, du skal vide, inden du bevæger dig derind, skulle han ifølge Rikke Haugbølle have sagt.

Hun blev så chokeret, at hun noterede bemærkningen ned på papir. Den socialdemokratiske trussel fik hende dog ikke til at stoppe sin kritik af Socialdemokratiets forslag om et modtagecenter i Nordafrika.

- Et politisk parti skal ikke diktere, hvad jeg som uvildig ekspert må og ikke må sige, siger rikke Haugbølle til Berlingske.

Socialdemokratiets ageren møder hård kritik fra forsker Roger Buch. Han er centerleder i samfundsvidenskab på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Partiet prøver ikke alene at disciplinere og intimidere en uvildig ekspert. Det prøver faktisk at undertrykke sandheden, fordi hun giver udtryk for, hvad andre eksperter er enige i. Det er på ingen måde i orden, siger Roger Buch og tilføjer, at der formentlig ikke er noget ulovligt i det, Mads Brandstrup siger.

Mads Brandstrup selv såvel som resten af partiapparatet i Socialdemokratiet har afvist at stille op til interview med Berlingske om sagen.

Dog sender Socialdemokratiet en skriftlig kommentar via Leif Lahn Jensen, der er fungerende politisk ordfører. De kan ikke genkende billedet af, at de har forsøgt at presse kritikere.

- Jeg kan ikke genkende, at vi på nogen måde har forsøgt at forhindre en fri og kritisk debat, men beklager selvfølgelig, hvis det er blevet oplevet sådan.