Skattejæger-Thorning blev taget med bukserne nede

Claes Kirkeby Theilgaard,

07/02/2020

Det ringede allerede lidt for ørerne, da nyheden om den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidts nye job tikkede ind. Nu skulle selvsamme socialdemokrat, der i sin statsministertid var viklet ind i en mudret skattesag, være FN’s fremmeste skattejæger og bekæmpe skatteunddragelse og skattely overalt på kloden.

Der gik dog ikke længe, før det kun blev endnu værre, og skattely-skeletterne væltede ud af skabet for Thorning. Hvis man ikke mente, at skattesagen fra 2010 diskvalificerede hende til jobbet, fik man serveret rigeligt med nye eksempler på Helle Thorning-Schmidts dobbeltmoral i Ekstra Bladets spalter.

Avisen kunne nemlig afsløre, hvordan FN’s nye skattejæger selv var fedtet godt og grundigt ind i de selvsamme skattely, som hun var blevet ansat for at bekæmpe. Thorning var nemlig både medejer og bestyrelsesmedlem i flere virksomheder placeret i skattely.

Den ene afsløring fulgte den anden og Helle Thorning-Schmidt gik i flyverskjul. Den tidligere statsminister ville gerne opdatere sin Instagram og deltage i “Danmarks Indsamling” på DR1, men hun ville ikke svare på nogle spørgsmål om sin eklatante dobbeltmoral.

Hun følte ikke, at hun skyldte den danske befolkning svar på deres presserende spørgsmål. Til sidst blev det dog for meget, og i dag har Thorning så meldt ud, at hun trækker sig fra det nye topjob, da det vigtige FN-arbejde jo helst ikke skulle blive “forstyrret” af historierne om hendes forbindelser til skattely.

Det virker i øvrigt ikke til, at hun angrer det mindste. I stedet er det snarere irritation over nævenyttige Ekstra Bladet-journalister, der ligger mellem linjerne i det kortfattede skriftlige svar på sagen, som hun har sendt til Ritzau.

Helle Thorning-Schmidt er blevet taget med bukserne nede, og man kan kun sende en tak til Ekstra Bladet. Selvom Thorning ikke angrer, kan vi i det mindste trøste os ved, at verdens fremmeste skattejæger alligevel ikke bliver en socialdemokrat med fingrene i skattely.