Greta Thunberg er nomineret til Nobels Fredspris - igen

For andet i år træk bliver den svenske klimaaktivist Greta Thunberg nomineret til den prestigiøse Nobels Fredspris.
Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg blev også sidste år nomineret til Nobels Fredspris, men her vandt hun ikke. (Foto: Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix)
Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg blev også sidste år nomineret til Nobels Fredspris, men her vandt hun ikke. (Foto: Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

04/02/2020

For andet år i træk er den 17-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg blandt de nominerede til den prestigiøse Nobels Fredspris. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Hun er igen i år nomineret for sit arbejde for at skabe opmærksomhed omkring klimaforandringerne.

Sidste år var Thunberg bookmakernes favorit op til prisuddelingen, men endte med ikke at vinde. I stedet gik Nobels Fredspris sidste år til den etiopiske premierminister og fredsmager Abiy Ahmed.

Dog blev Greta Thunberg sidste år tildelt det amerikanske magasin TIME's "Person of the Year"-pris, ligesom hun også var blandt fire modtagere af Right Livelihood Award, som anses som værende en alternativ Nobelpris.

Det er de to politikere Jens Holm og Hakan Svenneling, der har nomineret Greta Thunberg til prisen igen i år. De er begge fra det socialistiske Vänsterpartiet, og mener at Thunberg "har arbejdet hårdt for at få politikerne til at åbne øjnene for klimakrisen".

Herhjemme og internationalt har Thunberg været genstand for stor kritik, da hun ifølge kritikere overdriver, hvor slemt det står til med klimaforandringerne og derved skaber panik for fremtiden blandt især unge. Blandt andet har Martin Ågerup, direktør for den borgerlige tænketank CEPOS, kaldt hende for "vor tids dommedagsprofet".

Sidste år var det tre norske politikere, der nominerede den 17-årige klimaaktivist.

Nobel-komitéen kommenterer ikke offentligt på nomineringer, som i år skulle være indgivet inden den 1. februar. Uddelingen af Nobels Fredspris sker hvert år i december.