Martin Ågerup: Greta Thunberg er vor tids dommedagsprofet

Greta Thunberg er vor tids dommedagsprofet, mener direktør i CEPOS Martin Ågerup. Men hende og de andre dommedagsprofeter tager fejl. Tager man et kig på statistikkerne, var 2019 nemlig det bedste år i menneskehedens historie hidtil, og fremtiden tegner til at blive endnu bedre. Sådan lyder den klare melding fra CEPOS-direktøren.
Foto: CEPOS
Foto: CEPOS

Claes Kirkeby Theilgaard,

02/01/2020

Martin Ågerup er direktør i tænketanken CEPOS, og han har fået nok af Greta Thunberg og andre dommedagsprofeter, der prædiker om Jordens snarlige undergang.

- Den svenske teenager og klimaaktivist Greta Thunberg er vor tids dommedagsprofet. Og folk labber det i sig, skriver han i et indlæg i Jyllands-Posten.

Her påpeger han desuden, at Thunberg og hendes støtter tager alvorligt fejl: fremtiden tegner nemlig lys - også på trods af klimaforandringer.

Derfor er det ærgerligt, at klimaaktivister er lykkedes med at skræmme store grupper af især unge fra vid og sans, skriver Martin Ågerup.

Det har aldrig gået bedre

Selvom klimahysteriet kan få det til at virke som om, at alt går ad helvede til, så er det et faktum, at det faktisk aldrig har gået bedre. Og det vil med al sandsynlighed kun blive endnu bedre i fremtiden, som også den britiske journalist, forfatter og forretningsmand Matt Ridley har pointeret.

- For enhver der åbner øjnene og rent faktisk ser på, hvad der foregår i verden, er Thunbergs budskab tydeligvis forkert. Hvis året skal opsummeres i fem ord, kunne det være noget i retning af: ”Det har aldrig gået bedre”. Det går generelt set fremad for menneskeheden, ikke tilbage. Selvfølgelig ikke på alle områder, men på de fleste og på de væsentligste, skriver Martin Ågerup og fortsætter:

- Menneskeheden lever længere og sundere for hvert år, der går. Vi bliver mere velstående, færre lever i fattigdom, børnedødeligheden falder, flere unge end nogensinde før får en uddannelse.

Klimaforandringerne bliver ikke vores undergang

Martin Ågerup gør i sit indlæg også op med påstanden om, at klimaforandringerne vil føre til menneskets - og måske endda Jordens - undergang.

- Klimaforandringer er et problem, som vi skal forholde os til. Men vi skal ikke blæse det ud af proportioner. Thunberg og hendes mange følgere er fundamentalister, som insisterer på, at klimaforandringer er en altoverskyggende eksistentiel trussel, som derved tilsidesætter alle andre hensyn, skriver han.

Ågerup påpeger dog, at klimaforandringerne allerede har været i gang i årtier, og at dette ikke har været til hinder for fremgang på alverdens områder.

Ser man på en lang række statistikker over udviklingen i alt lige fra BNP til forventet levealder og antallet af mennesker i ekstrem fattigdom, er det kun gået fremad, skriver CEPOS-direktøren endvidere.

- Men fakta fortæller os noget andet. Klimaforandringer har allerede været i gang i nogle årtier. Den globale middeltemperatur er steget med mere end 1 grad celcius siden den industrielle revolution begyndte for 200 år siden. Den samme periode har budt på de største fremskridt i menneskehedens historie, og de sidste tre årtier har været de bedste, skriver Martin Ågerup.

Omkostningerne ved klimaforandringer er store, men overskuelige

FN's klimapanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) har beregnet, hvad omkostningerne ved klimaforandringerne vil blive.

Og selvom det bestemt er dyrt at imødegå klimaforandringerne, er det ikke en uoverskuelig udgift, mener Ågerup.

- Vi kender ikke fremtiden. Men vores bedste viden fra FN’s klimapanel siger, at hvis man omregner alle de forventede omkostninger ved en temperaturstigning på 2 grader Celsius til tabt velstand, vil omkostningen i 2070 ligge mellem 0,2 og 2 procent af BNP, skriver han.

Denne udgift skal ses i lyset af, at det globale BNP i 2070 forventes at være blevet firedoblet i forhold til i dag.

- Det er meget store omkostninger, som vi skal forsøge at minimere, men vi skal ikke gå i panik eller lade os omhylle af sortsyn. Vi skal heller ikke overreagere med klimapolitikker, hvor kuren er værre end sygdommen, advarer Martin Ågerup.

Det vigtigste er at sikre fortsat økonomisk vækst

Selv hvis man forestiller sig en decideret klimakatastrofe, hvor det bliver hele 15 gange så dyrt at imødegå klimaforandringerne, som IPCC anslår, vil verden i 2070 stadig se meget bedre ud end i dag. Faktisk vil BNP i 2070 selv under denne "i værste fald"-antagelse være omtrent fordoblet.

- Selvom klimaforandringer vil skabe problemer, må vi altså forvente, at verdens befolkning – herunder danskerne – generelt vil leve langt bedre liv i 2070 end i dag. Fremtiden tegner lys, trods klimaforandringer. Det er endvidere meget vigtigere for menneskets ve og vel i fremtiden, at vi sikrer fortsat høj økonomisk vækst, end at vi får bekæmpet klimaforandringer. Vi bør naturligvis gøre begge dele, men at forsage vækst til fordel for at bekæmpe klimaforandringer er en skidt idé, skriver Martin Ågerup.