Rigspolitiet til minkavlere: Gør som vi siger – ellers får I ingen bonus

Selv om Rigspolitiet ikke havde lovhjemmel til at kræve nedslagtning af de danske mink, pressede landets øverste politimyndighed minkavlerne på deres pengepung.
Pressefoto fra Rigspolitiet
Pressefoto fra Rigspolitiet

Lars Bjørknæs,

19/03/2021

Da de danske mink blev slået ned i efteråret, skete det som bekendt uden at myndighederne havde tilstrækkelig lovhjemmel. Et forhold der har været stærkt medvirkende til, at Folketinget har nedsat den såkaldte Granskningskommission.

Den får blandt andet til opgave at finde frem til, hvem der hvornår traf hvilke beslutninger om minkaflivningerne. Aflivninger der mødte så stor modstand, at såvel Rigspolitiet som Forsvaret blev indkaldt for at håndhæve de politiske beslutninger.

Men hvad Rigspolitiet gjorde og hvem der besluttede hvad i efteråret, er langt fra noget, som politiet ønsker at oplyse nærmere om. Forhold der fremgår af aktindsigter, 180grader.dk har begæret fremsendt fra Rigspolitiet.


Rigspolitiets lokkemad : Vil du ikke have en bonus?

Det i de såkaldte actioncards, som politifolkene udstedte til medarbejderne, der skulle behandle opkald fra og til minkavlere. Langt størstedelen af instruktionerne har Rigspolitiet valgt at overstrege i forbindelse med aktindsigtsbesvarelsen, således at det kun er muligt at læse en lille del.

Den læsbare del fastslår, at Rigspolitiet gjorde brug af en iøjnefaldende kombination af pisk og gulerod overfor avlerne. For på den ene side lød det fra Rigspolitiet, at avlerne ikke kunne gøre noget. Mens de omvendt blev en stillet en økonomisk kompensation i udsigt, hvis de frivilligt lod deres mink aflive – uanset at Rigspolitiet ikke havde retten på sin side.

Således lød instruktionen fra Rigspolitiet til telemedarbejderne, at de skulle svare minkavlerne på denne måde, hvis kravet om minkaflivning blev afvist :

- Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?

Det fremgår dog ikke af instruksen hvor stor en bonus, minkavlerne ville modtage, hvis de valgte at følge den ulovlige ordrer.


Rigspolitiets presseafdeling : Vi ønsker ikke at svare

Hos 180grader.dk har vi spurgt Rigspolitiet, hvorfor man i det hele taget forsøgte at lokke minkavlerne til at få deres mink aflivet, ved at stille dem en ikke oplyst bonus i udsigt. Ligesom vi også har spurgt om navnet på den medarbejder, der traf beslutningen om, at telemedarbejderne skulle afgive disse oplysninger.

Men i en kortfattet email fra Rigspolitiets presseafdeling skriver en anonym medarbejder, at man ikke ønsker at udtale sig :

- Vi ønsker ikke at svare, da der er igangsat en advokatundersøgelse af forløbet.

Fra Copenhagen Fur, som er pressekontakt for interesseorganisationen Danske Minkavlere, lyder meldingen, at man i første omgang afventer resultatet af de igangværende undersøgelser omkring blandt andet actioncardets udformning.