Endnu et offentligt it-koks: Denne gang koster det flere tusinde sårbare patientgrupper corovavaccinationer

Problemer hos Region Midtjylland har gjort, at en lang række særligt udsatte borgere ikke har fået invitationer, til at blive vaccineret.

Lars Bjørknæs,

20/03/2021

Op til weekenden er Region Midtjylland blevet opmærksom på mindst én teknisk fejl i processen med at finde og indkalde tusinder af særligt sårbare patienter til en coronavaccine.

Det kan betyde, at op mod 11.800 aldrig har fået den invitation til en coronavaccine, som de burde have fået.

Omkring 2200 patienter på Aarhus Universitetshospital er med sikkerhed gået glip af en invitation, de burde have fået. Det oplyser koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen.

Disse borgere tilhører vaccinationskalenderens gruppe for særligt sårbare, det der hedder gruppe fem.

I deres tilfælde er indsamlingen af cpr-numre ifølge koncerndirektøren sket i et excel-ark, og hvis borgernes cpr-nummer starter med 0 og ikke er blevet tastet ind med eksempelvis en bindestreg, så fjerner programmet 0'et.

Dermed står der et ciffer for lidt, og det afvises så senere i processen som et ugyldigt cpr-nummer.

Derudover undersøger Region Midtjylland en gruppe på omkring 9600 patienter, der er også er i gruppen for særligt sårbare patienter, men som ikke har booket en tid til en vaccination. Men her er det ikke klart, hvad fejlen er.

De 9600 udgør lidt under en fjerdedel af Region Midtjyllands næsten 40.000 borgere, der er særligt sårbare for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19.

Hvis alle disse ikke ønskede en vaccine, vil der være tale om en helt usædvanligt stor andel, der ikke ønsker en vaccine, og derfor er regionen blevet mistænksom.

- Det er simpelthen så mange, at vi tænker, at der må være noget galt med datastrømmen, så de ikke har fået en e-Boks-indkaldelse, siger Ole Thomsen.

- Hvis det er tilfældet, så er det et it-problem, som vi skal gå efter. For det er for mange, der udebliver.

Nu forsøger regionen at finde borgere i gruppen på 9600, der vil tillade, at regionen sporer deres datas vej gennem de forskellige systemer i jagten på, om der er sket en systematisk fejl et sted.

Århus Stiftstidende kunne fredag berette, at 9000 borgere i Region Midtjylland, der burde tilhøre gruppen af særligt sårbare patienter, aldrig havde fået en invitation.

Ole Thomsen fortæller lørdag til Ritzau, at Region Midtjylland er overbevist om, at der er tale om to forskellige tekniske problemer og dermed to forskellige grupper - hvilket dermed bringer det samlede antal op på 11.800.

De 2200 fra Aarhus Universitetshospital er blevet kasseret af systemerne, før listerne er blevet sendt til Statens Serum Institut. De findes derfor ikke på de lister, som Statens Serum Institut har. Det gør til gengæld de 9600.

- Umiddelbart tror jeg, at for de 2200 gør fejlen i cpr-nummeret, at de aldrig er blevet indlæst til Statens Serum Institut. De er endt på en blind vej, siger Ole Thomsen.

- De andre mangler, efter at de er læst ind på Statens Serum Instituts lister. Vi kan se, at de ikke booker en tid. De er kommet længere i it-systemet, så jeg tror, at det er to forskellige problemer.

Ifølge Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender forventes hovedparten i gruppen at være vaccineret i løbet af marts.

Ole Thomsen anslår, at det svarer til et par dages arbejde for Region Midtjylland at give de op mod 11.800 personer deres første stik, hvis de ønsker at blive vaccineret.

Statens Serum Institut oplyser, at man ikke har drøftet Region Midtjyllands mistanke om de 9600 manglende bookinger, før det blev nævnt i medierne.

- Vi undersøger selvfølgelig nu, sammen med regionen, om der står personer i vores systemer, der ikke har modtaget en invitation, siger direktør for Testcenter Danmark Anne-Marie Vangsted.

Kilde: /ritzau/