Storbank med dyster melding: Kollapset kommer, og det kan komme snart

Det er ikke hr. hvem-som-helst, der kommer med advarslen.
Foto: Maxim Hopman/ Unsplash
Foto: Maxim Hopman/ Unsplash

Jens Asbjørn Bøgen,

21/06/2023

Det er næsten altid en sand fornøjelse at være til fest. Der er højt humør, masser af grin, man har måske fået lidt indenbords, og man går måske først i seng, når solen allerede er stået op den følgende morgen.

Men efter den dejlige sociale sammenkomst, er dagen derpå noget, mange frygter.

Dundrende hovedpine, tør mund, generel afkræftethed, måske kvalme - tømmermænd er virkelig noget, man skal have med i overvejelserne.

Og faktisk advarer den ledende strateg i den amerikanske storbank Bank of America, Michael Hartnett, om, at vi er på vej mod netop tømmermændsdagen efter aktiefesten de seneste år.

Det skriver Finans.dk. 

Deja vú fra 2008

Årsagen til, at Hartnett kommer med den markante advarsel, er, at han i øjeblikket ser mange af de samme tegn på aktiemarkedet, som man også gjorde i tiden op til kollapsen i forbindelse med finanskrisen i 2008, og faktisk også tilbage i år 2000.

I begge tilfælde faldt akitemarkederne helt sammen, og derfor er det virkelig en risiko, man skal have sig for øje.

I 2008 var der en enorm uro inden for det amerikanske boligmarked. Det hele kulminerede, da det amerikanske investeringshus Lehman Brothers indgav konkursbegæring og dermed fik aktieindekset verden over til faktisk at gå helt i stå.

I 2000 var det i stedet internetboblen, der sprang og med ét sendte aktiemarkedet ud i en enorm nedtur.

I årene forinden havde tonsvis af mennesker kastet store beløb efter internetaktier, hvorfor de blev mere værd, og i løbet af coronakrisen er rekordmange danskere kommet ind på aktiemarkedet for at få deres penge til at arbejde for sig.

Men idet virksomhederne ikke tjente ret mange penge, var der blot tale om en illusion. Og da illusionen brast, blev markedet sendt ud i en veritabel nedtur.

3 grunde til, det ikke er sket endnu

Skruer vi tiden frem til 2023 er der tre årsager til, at kollapset ikke er kommet endnu, ifølge Hartnett:

For det første trådte USA ikke ind i en recession som ventet. 

For det andet bredte krisen i de amerikanske regionalbanker sig ikke. 

For det tredje har AI-bølgen været med til at sende aktierne til tops.

Men Hartnett er ikke i tvivl om, at kollapset nok skal komme, når den amerikanske centralbank på et tidspunkt ser sig nødsaget til at hæve den toneangivende rente endnu en gang for at tæmme den høje inflation i USA.

Samtidig er der en risiko for, at arbejdsløsheden i USA vil stige, og det vil indikere en recession, som så vil sende aktierne ned ad bakke.

Og hvis historien har vist os noget, så er det, at når der er røre i den økonomiske andedam i USA, så skal det også nok brede sig til resten af verden - herunder Danmark.