8 ud af 10 sager droppes - politiet kan ikke følge med i anmeldelser af bestemt type kriminalitet

Alene i løbet af de første 4 måneder af 2023 har politiet fået næsten det samme antal anmeldelser som i hele 2022.
Foto: News Oresund, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
Foto: News Oresund, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Jens Asbjørn Bøgen,

06/06/2023

Økonomisk kriminalitet er noget, der kan have livsødelæggende konsekvenser for offeret. Hvis man snakker økonomisk kriminalitet i stor skala, er det endda noget, der kan ryste et helt lands økonomi.

I takt med, at internettet er blevet stadig mere udbredt, og at kriminelle tænker i nye baner, er der særligt en slags økonomisk kriminalitet, der er vokset massivt de seneste år: Den økonomiske it-kriminalitet.

Den betegnelse dækker over sager, hvor et offer for eksempel har foretaget et køb fra noget, der viser sig at være en falsk hjemmeside.

Eller hvor et offer måske er kommet til at trykke på et ondsindet link, som så har stjålet en masse personlige oplysninger - som igen kan bruges til at stjæle offerets penge.

Men er du udsat for den slags kriminalitet, skal du ikke regne med at få hjælp fra ordensmagten.

Lige nu ligger der knap 30.000 sager og venter på at blive færdigbehandlet hos politiet, og i 2022 blev knap otte ud af 10 af den slags sager simpelthen henlagt - altså droppet.

Det skriver DR på baggrund af tal fra Politiets Nationale Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Kommet for sent i gang

Det er ikke, fordi politiet ikke ønsker at hjælpe med opklaringen af sagerne, overhovedet ikke. Man har simpelthen bare ikke været hurtige eller dygtige nok.

Så klar er erkendelsen fra politidirektør i NSK, Lasse Boje.

"Vi har nok for sent fået taget hul på en skarpere prioritering på det her område," lyder det fra politidirektør, der også peger på, at den enorme bunke af sager skyldes en eksplosiv stigning i antallet af anmeldelser.

I hele 2022 fik politiet cirka 31.500 anmeldelser om den slags sager. I løbet af de første fire måneder af 2023, har man allerede fået mere end 29.000 anmeldelser.

Sporene forsvinder

Når sagsbunken er så stor, betyder det, at der kan være sager, der kommer til at ligge så længe, at sporene forsvinder - og derfor bliver de sværere, hvis ikke umulige, at opklare.

Lasse Boje indrømmer da også, at det ikke er alle små sager, der efterforskes.

Per 1. marts i år trådte en ny vejledning i kraft hos politiet, som skal sikre, at denne type sager bliver prioriteret hurtigere ude i de enkelte politikredse.

Derudover har NSK også rykket flere ressourcer over i sin afdeling NCIK, som specifikt efterforsker sager om økonomisk it-kriminalitet.