Eksperimenter i rummet er vigtige for Jordens klima

Astronaut Andreas Mogensen siger på et møde, at rummet kan bruges til at undersøge Jordens klima.
Sidst i August blev Andreas Mogensen sammen med tre andre astronauter sendt til Den Internationale Rumstation (ISS). Her er han kommandør på stationen. (Arkivfoto).
Sidst i August blev Andreas Mogensen sammen med tre andre astronauter sendt til Den Internationale Rumstation (ISS). Her er han kommandør på stationen. (Arkivfoto).

Ritzau Ritzau,

06/11/2023

Andreas Mogensen siger via et videolink fra Den Internationale Rumstation (ISS), at eksperimenterne i rummet blandt andet er vigtige for at forstå vores klima på Jorden.

- Rummet handler lige så meget om Jorden. Så snart vi kigger ud ad vinduet, kigger vi mod Jorden. For det er vores eneste hjem, og vi skal beskytte det, siger han.

Videolink-mødet er en del af EU Space Week, som holdes i Sevilla mandag til fredag.

Den danske astronaut fortæller blandt andet, at vi ikke har andre muligheder, hvis vi skader Jorden. For der findes ikke andre planeter som den.

- Jorden er en enlig planet, som vi alle deler med hinanden. Derfor bruger vi rummet som et observationspunkt, siger han.

Andreas Mogensen har ti danske forsøg med op i rummet, som blandt andet skal være med til at undersøge Jorden.

Eksempelvis skal han tage billeder af Månen for at undersøge dens lys. Styrken af lyset kan give information om, hvordan sollyset reflekteres af Jorden.

Det er Andreas Mogensens anden gang i rummet. Første gang var i 2015. Denne gang er han kommandør på ISS, og i den forbindelse har han fået overdraget de symbolske nøgler til rumstationen.

Det vil sige, at han er den øverstbefalende.

Kilde: /ritzau/