Ny blogger på 180Grader: Her er lidt fakta til regeringen, inden de går i gang med forhandlingerne om ny klimalov

Holger Skjerning er ny blogger på 180Grader

Claes Theilgaard,

27/09/2019

Holger Skjerning er ny blogger på 180Grader. Han har siden energikrisen i 1973/74 deltaget aktivt i energi- og klima--debatten. Han var lektor i fysik og energi på DTU/DIA) i en årrække. Et af hans kurser her var ENERGI-FORSYNING: Om kul, olie, gas, kernekraft, vindkraft, solenergi, biomasse, varmepumper, elbiler og drivhuseffekten ( = klimaændringerne). Desuden er Holger aktiv i foreningen REO (= Ren Energi Oplysning) og har været det siden 1977. I dag er han næstformand for foreningen næstformand. Holger holder foredrag og har skrevet 800-1000 indlæg i de store aviser - og mange flere på nettet.

Hans blog bærer titlen "Misforståelser i dansk energi- og klimapolitik" og i sit første indlæg på 180Grader skriver han om biomasse og de kommende forhandlinger om ny klimalov:

Danmark får ca. 21% af energien fra biomasse, dvs. fra husholdnings- og industriaffald, halm, træ og flis fra skovene og biogas. Dansk træ og flis står for ca. 7 % af energien.

En stor del er importeret – især træpiller og flis, der står for 7,8 % af energien.

Den aktuelle debat går på, om træ og flis fra danske skove er CO2-neutral, så det ikke bidrager til klimaændringerne.

Og her kommer vi til den første misforståelse! 

Indtil for nylig har selv eksperter fra Klimarådet påstået, at biomasse er problematisk, når det erstatter kul på vore kraftværker. Men det er forkert, når det gælder dansk træ og flis!

Det kan bevises, at det er ca. 95 % CO2-neutralt. De manglende 5 % skyldes, at man benytter en del diesel og benzin ved fældning, bearbejdning og transport.

Beviset er simpelt:  I Danmark har vi ”reguleret skovdrift”, der betyder, at vi fælder og genplanter, så vi i årtier har haft lige meget skov. Altså har skovene hele tiden lige mange træer i alle størrelser. Derfor er der bundet samme mængde kulstof (C) i skovenes træmasse, og der kan derfor NETTO ikke være frigivet CO2 til atmosfæren.

Men nogle tror ikke på det, for der kommer naturligvis CO2 op af skorstenene, når man fyrer med træ og flis. – Ja, men det er den totale proces, der afgør, om træ og flis er CO2-neutral!

Hvis man f.eks. fælder 1/50 (2 %) af skoven på et år, så er der 49 gange så mange træer, der vokser videre, og de optager på et år tilsammen præcis samme mængde CO2, som blev frigivet.    

Misforståelsen er, at nogle tror, det er de nyplantede træer, der på 40-50 år skal optage den frigivne CO2. Så ville der være mange års tidsforsinkelse mellem udnyttelsen og CO2-optagelsen. Nej, det er de ca. 50 gange flere træer i alle størrelser, der på et år tilsammen optager præcis samme mængde CO2, som bliver frigivet ved forbrændingen.