2022 bød på flest dræbte i verdens konflikter i knap 30 år

Verden blev i 2022 mindre fredelig for niende år i træk, viser tal. Danmark er et af de mest fredelige lande.
Tigray-konflikten i Etiopien kostede flest liv sidste år. Konflikten er en kamp mellem oprørsstyrken Tigrayfolkets Befrielsesfront og regeringsstyrker. (Arkivfoto).
Tigray-konflikten i Etiopien kostede flest liv sidste år. Konflikten er en kamp mellem oprørsstyrken Tigrayfolkets Befrielsesfront og regeringsstyrker. (Arkivfoto).

Ritzau Ritzau,

28/06/2023

Over 238.000 personer døde i forbindelse med konflikter rundtom i verden sidste år.

Det er det højeste antal siden 1994, hvor folkedrabet i Rwanda fandt sted.

Det viser Global Peace Index, som Institute for Economics and Peace (IEP) har offentliggjort i London, Storbritannien, onsdag.

Indekset måler og rangerer fred i 163 lande på baggrund af 23 forskellige kvalitative og kvantitative indikatorer.

Ifølge indekset er verden blevet mindre fredelig for niende år i træk.

Tigray-konflikten i Etiopien kostede flest liv sidste år. Over 100.000 mennesker blev dræbt i konflikten i løbet af 2022.

Konflikten er en kamp mellem oprørsstyrken Tigrayfolkets Befrielsesfront og regeringsstyrker.

Krigen i Ukraine er nummer to på listen. Mindst 82.000 blev dræbt i krigen sidste år ifølge indekset.

Island, Danmark og Irland bliver rangeret som de mest fredelige lande. Afghanistan, Yemen og Syrien er de mindst fredelige.

Fredsindekset bruger indikatorer som antal døde i interne og eksterne konflikter, drabsraten, graden af militarisering, våbeneksport, terrorisme og politisk ustabilitet, når lande rangeres på listen.

Der er også kigget på de økonomiske udgifter ved væbnede konflikter sidste år. Udgifterne løb op i 17.500 milliarder dollar - cirka 119.000 milliarder kroner.

Det svarer til 13 procent af verdensøkonomien.

- Efter krigene i Afghanistan, Irak og Syrien - og nu også krigen i Ukraine - er det åbenlyst, at de stærkeste hære ikke kan besejre en lokal befolkning med gode ressourcer.

- Krige er nærmest blevet umulige at vinde, og det øger den økonomiske byrde, siger grundlægger af IEP Steve Killelea i en pressemeddelelse.

Ifølge rapporten står fem lande for tre fjerdedele af den globale våbeneksport. Landene er USA, Rusland, Tyskland, Frankrig og Kina.

Kilde: /ritzau/dpa