Minister giver en milliard til Somalia: Vil ikke udtale sig om hjemsendelser

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har været på et hemmeligt lynvisit til det afrikanske Somalia. Med sig har han haft en stor pose penge, og mere konkret har den socialdemokratiske minister uddelt en milliard kroner til Somalia, der skal bruges på at ”forbedre vilkårene i landet”. Kofod vil dog ikke udtale sig om, hvorvidt Danmark får noget til gengæld for de mange penge, f.eks. en aftale om hjemsendelser.

Danmark vil åbne en fast repræsentation i Somalia, og det er årsagen til ministerens visit og den milliard kroner, som nu er tilfaldet landet.

”Jeg kan se, de gør en forskel i de projekter, vi støtter, og der er et kæmpe potentiale i det her land. Det handler bare om at få det udnyttet”, fortæller Jeppe Kofod til DR, der har været med på Somalia-turen. I øvrigt kom udenrigsministeren ikke længere end lufthavnen, da han var på besøg. Frygt for terrorangreb begrænsede hans færden.

Da DR spurgte ind til, om Danmark kunne forvente sig noget til gengæld for den milliard, som Jeppe Kofod havde med sig, bliver ministeren straks mere kort for hovedet.

”Det er ikke mit bord”, siger han til DR.

Netop hjemsendelser til Somalia har ellers i årevis været det hyppigt debatteret emne i udlændingepolitikken, da Danmark ikke har nogen udleveringsaftale med landet.

Det betød, at daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ikke kunne hjemsende mere end nogle få personer, da hun og den daværende regering forsøgte at hjemsende somaliske flygtninge.

1 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere