Efter sikkerhedsadvarsel: Partier dropper socialt medie

Advarslen kommer fra Center for Cybersikkerhed.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jens Asbjørn Bøgen,

24/02/2023

I går modtog de ansatte i EU-Kommissionen og EU-Ministerrådet en mail om, at de skulle stoppe med at bruge det sociale medie TikTok og hurtigst muligt afinstallere appen fra deres telefoner og andre enheder.

I dag er det så i Danmark, der er kommet et forbud mod den kinesiske app.

Center for Cybersikkerhed har nemlig rådet alle ansatte i staten til ikke at have TikTok installeret på tjenstlige enheder, herunder også arbejdstelefoner.

Og det har nu fået flere partier i Folketinget til at klippe alle bånd til den omdiskuterede app.

Det skriver flere medier, blandt andre DR.

Ingen partiprofiler

Både Radikale Venstre, Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne har bedt alle ansatte og folketingsmedlemmer om at stoppe med at bruge appen.

Dansk Folkeparti har ligeledes også besluttet, at man ikke vil bruge det kinesiske sociale medie, men den beslutning blev faktisk truffet allerede inden Center for Cybersikkerheds advarsel.

Socialdemokratiet fortæller til DR, at man som parti ikke bruger TikTok, men regeringspartiet vil ikke svare på, om man beder ansatte og folketingsmedlemmer om at droppe mediet.

Holder fast

Omvendt har både De Konservative og Alternativet ikke udstukket nogen retningslinjer for brugen af TikTok. Det hænger blandt andet sammen med, at der ikke er nogen deciderede retningslinjer for Folketinget, når det kommer til brugen af mediet.

Nye Borgerlige svarer ikke på, om man har lavet retningslinjer for de ansatte og medlemmerne. Partiet opfordrer i stedet til, at der bliver fundet en fælles løsning på tværs af partier uden dog at komme med et bud på, hvad den løsning skal være.

SF og Moderaterne har endnu ikke drøftet spørgsmålet.

Tråde til det kinesiske styre

Det er tidligere blevet dokumenteret, at TikToks kinesiske moderselskab, ByteDance, har adgang til TikToks brugerdata.

Selskabet mistænkes for at videregive oplysninger til det kinesiske styre.

Det har blandt andet fået USA til at sætte gang i en større kampagne mod brugen af mediet blandt statsligt og føderalt ansatte, ligesom en række europæiske lande også arbejder på enten reelle forbud eller strikse retningslinjer.