Indfør kønsneutrale personnumre

Lasse Pagh,

28/03/2020

Mit køn er en privat sag, og der er ingen grund til at staten kender til det, uden jeg først har givet lov. Derfor burde alle personnumre laves om, så de ikke indeholder informationer om folks køn.

Jeg er ligeglad med, hvor mange køn du synes der er, for uanset om du mener der findes to eller uendeligt mange, så er der ikke nogen grund til at staten skal kende til vores køn. Det burde være op til os selv, om vi har lyst til at udlevere de oplysninger.

Selvfølgelig giver det mening i nogle sammenhænge, at andre personer kender dit køn. Men hvorfor skal vi ikke bare selv bestemme hvem der kender vores køn? Det er vel en privat sag. Selvom det et biologiske køn kan være vigtigt når man går til lægen, så burde hver enkelt af os selv tage stilling til, om vi har lyst til at udlevere information om vores køn til lægen.

Ud over det principielle liberale argument for kønsneutrale personnumre, så vil det også have andre positive effekter. For noget tid siden var der en debat om, hvorvidt børn skulle have lov til at få foretaget juridisk kønsskifte. Det var en enormt polariseret debat, som ville være fuldstændig overflødig, hvis vores personnumre ikke indeholdt nogen information om vores køn. Når CPR-nummeret ikke indeholder vores køn, så er der heller ikke brug for at ændre det for børn, der ikke identificere sig som det køn, de er født med.

Det eneste, og til dels gode argument for ikke at indføre kønsneutrale personnumre, er at det vil være en stor omkostning for samfundet. Utroligt mange af statens og det privates IT-systemer benytter sig af vores personnumre, og al det, skal laves om, hvis vores CPR-numre ikke indikerer vores køn længere.

Det er et argument jeg godt klan forstå, for det er primært af principielle årsager jeg ønsker at gøre personnumre kønsneutrale, og måske man vil mene at det er et tyndt grundlag for at påføre så store omkostninger til hele samfundet.

Men hvor længe kan vi blive ved med at sige det? Naturligvis koster det penge for samfundet, når vi foretager ændringer. Når vi vedligeholder gamle bygninger, eller det offentlige fornyer sin kapital, så koster det også penge. Det er ikke gratis at forbedre samfundet, og det accepterer vi i stort set alle andre henseende.

Jeg skal have lov til at bestemme hvilket køn jeg er, og det skal staten ikke pålægge mig fra min fødsel. Der er ingen god grund til at staten har brug for at kende mit køn, for hvis det er dybt nødvendigt, så vil jeg nok selv være villig til at dele den information, for hvem det er relevant. Derfor bør CPR-nummeret ændres, så vi det ikke indeholder information, om vores køn.