Sundhedsvæsenet skal være et fælles borgerligt projekt

Christine Dal Thrane,

02/01/2020

For omkring et år siden begyndte rygterne om regionernes nedlæggelse at sprede sig som en steppebrand i det borgerlige bagland. Ville Løkke virkelig gå med til at nedlægge den instans han selv var primus motor på at få oprettet, og som faktisk havde løst mange af de store udfordringer vi så i sundhedsvæsenet under amterne?

I januar 2018 fik vi svaret, og jeg så med, da den daværende regering på direkte TV fyrede mig fra regionen. Jeg vil ikke sige jeg var overrasket eller synderlig oprevet, for når man som ansat sygeplejerske i regionen dagligt oplever de kæmpe udfordringer vi har i sundhedsvæsenet og den horrible prioritering vi politisk laver med pengene, var det rart at man i en samlet borgerlig fløj havde gennemtænkt sundhedsvæsenet og givet et bud på reel forandring og forbedring. 

Meget vand er løbet under broen siden, og valget gik som det gik. Set i bagklogskabens klare lys, var løsningen med regionernes nedlæggelse en ide, der ikke havde befolkningens opbakning. Og jeg må også erkende at jeg godt forstår hvorfor. Det er en kæmpe vindersag at ville reformere vores sundhedsvæsen til det bedre, hvor fokus er på kvalitet, arbejdsmiljø, plads til den individuelle patient og øget samarbejde mellem hospitaler om kommune. Det var ikke en vindersag at snakke administrativ omorganisering og nedlukning af regionerne. 

Nu er vi kommet et år videre, og vi har fået en rød regering. En regering der under valget lovede gyldne tider med flere penge og stort fokus på psykiatrien, flere sygeplejersker og et sundhedsvæsen i verdensklasse. Men faktum er at vi igen har fået lappeløsninger og penge til flere sygeplejersker, der ikke findes. 

Men tiden er kommet til at det borgerlige Danmark igen samles om at lave en sundhedsreform, der gør op med dokumentationstyrani og sikrer en fælles velfungerende IT-løsning der også samarbejder uproblematisk med kommune og praktiserende læge.

Det er tid til at sikre personalet et værdigt arbejdsmiljø og patienterne en værdig behandling. Det skal være muligt at have tiden på gangene til at den yde omsorg og behandling, og det skal være muligt at fastholde vores nye kollegaer uden at de går ned med stress og der skal sikres et stærkere samarbejde mellem region og kommune. Hvis alt dette skal lykkes bliver de fem borgerlige ledere nødt til at sætte sig sammen og samle alle de gode takter fra sidste reformudspil, droppe det store fokus på regionernes nedlæggelse og samlet lægge et stærkt pres på den nuværende regering.

Sundhedsvæsenet skal være et fælles borgerligt projekt!