Waterfront tilbød at kompromittere kritisk journalist for DSB

Politik & lobby-virksomhed: DSB blev i 1999 tilbudt en kampagne af lobby-bureauet Waterfront Communications, der skulle bremse den DSB-kritiske jou...

Klaus K,

14/01/2013

Politik & lobby-virksomhed:

DSB blev i 1999 tilbudt en kampagne af lobby-bureauet Waterfront Communications, der skulle bremse den DSB-kritiske journalist Lars Abild ved at kompromittere ham.

Det siger tidl. kommunikationschef i DSB Gods, Erik Willumsgaard til dr.dk

"Waterfront mente, at man nok kunne finde noget at kompromittere sådan en som Lars Abild med, så man kunne få ham til at stikke piben ind," siger Willumsgaard.

Han arbejdede indtil 1999 i DSB med et projekt for Københavns Kommune, som skulle brande kommunen som Europas miljøhovedstad. Og det var Waterfront, der skulle lave PR-arbejdet.

Erik Willumsgaard siger til dr.dk, at han  talte med direktør i Waterfront Communications, Lars Poulsen, om at DSB Gods var meget i modvind i medierne. "Det var særligt Lars Abild, der på det tidspunkt var på Berlingske, som var noget af en sten i skoen for os."

"Waterfront forklarede, hvordan de kunne hjælpe DSB med at få et bedre billede i medierne, og herunder nævnte de, at man kunne finde noget på enhver person. Vi gjorde godt nok lidt store øjne," siger Erik Willumsgaard.

Waterfront forklarede ifølge Willumsgaard, at der indenfor PR-verdenen bruges mange forskellige metoder. "Og vi kunne se dengang, at Waterfront hjalp mange med kreativt PR-arbejde, også på Christiansborg."

"Vi sagde tak for tilbuddet uden at få det præciseret nærmere, og så meldte vi tilbage med et nej tak, da vi mente, at det var for kreativt for os. Vi var lidt rystende, og tænkte at det var ikke sådan noget business, vi skulle ind i," siger Erik Willumsgaard.

Waterfront sendte oplysninger om kritisk journalists sygdom til DSB

Det kan imidlertid se ud, som om DSB har bestilt en kampagne mod Lars Abild alligevel.

Det har været fremme, at Abild blev hyret af Waterfront på DSB's regning for at lukke munden på ham - og ifølge dr.dk har Waterfront også videregivet personfølsomme oplysninger om Lars Abild til DSB:

I en mail af 6. august 2012 til underdirektør i DSB, Peder Nedergaard, der handler om Lars Abild's alvorlige sygdom, skriver Waterfronts direktør, ifølge dr.dk

"Sygdommen betyder, at han ikke kan passe et almindeligt job med faste arbejdstider, og det har gjort ham bitter." 

Lars Abild er rystet over, at hans personlige oplysninger er blevet videregivet i en mail til DSB: "Han skriver, at jeg tager stærk medicin, men han aner ikke, hvilken medicin jeg får, og hvordan den påvirker mig," siger han til dr.dk

Se også:  DSB hyrede lobby-bureau til at lukke munden på kritisk journalist 

Ifølge juraprofessor ved Københavns Universitet, Peter Blume, er udveksling af den slags personoplysninger ulovligt. "Det er en klar overtrædelse af persondataloven. Det er strafbart, og det er efter min opfattelse klart uacceptabelt," siger han.  

"Waterfront har overtrådt loven, og det er ligeledes ulovligt for DSB at modtage de personlige oplysninger uden at oplyse Lars Abild om det," siger Blume til dr.dk

Ekspert:  Man har forsøgt at begå karaktermord på journalist

Medieforsker ved Roskilde Universitet, Mark Ørsten, siger til dr.dk, at man har forsøgt at begå et karaktermord på journalist Lars Abild ved at betvivle hans troværdighed:

"Jeg synes, det er meget alvorligt, at man på den måde støber kuglerne til et karaktermord på en kritisk journalist ved at skrive, at han er en syg, bitter mand, der er drevet af uudfyldte ambitioner, siger han.

Direktør i Waterfront, Lars Poulsen mener, at det er i orden, han deler Lars Abild's sygdomshistorie med en direktør i DSB.

"Ja, i det her tilfælde, fordi vi begge to kender ham, og fordi jeg synes, det forklarer, hvorfor han agerer sådan i den bestemte situation," siger Lars Poulsen til DR Nyheder

"Det er ikke første gang, Waterfront er indblandet i bizarre sager," skriver Joachim Sperling i en kommentar på KommunikationsForum.

"Fx. var der sagen om NCC, hvor daværende medlem af Københavns borgerrepræsentation, Jesper Schou Hansen blev beskyldt for at have anbefalet brugen af Waterfront over for NCC, hvis han til gengæld arbejdede for at fremme en byggetilladelse," skriver han.