Aktivist lækker forsvarsminister Nicolai Wammens CPR-nummer - DailyFix.dk - Din daglig dosis nyheder

Er et CPR-nummer hemmeligt? Det er noget alle de folkevalgte politikere snart må gøre op med sig selv, når deres eget CPR-nummer er blevet offentli...

Ikke angivet Ikke angivet,

14/06/2014

Er et CPR-nummer hemmeligt? Det er noget alle de folkevalgte politikere snart må gøre op med sig selv, når deres eget CPR-nummer er blevet offentliggjort på internettet. Indtil nu er det kun ca 25 politikeres CPR der blevet offentliggjort, men det vare næppe længe, før alle 179 er offentliggjort.

I nærværende artikel omtales offentliggørelsen af Nicolai Wammens CPR-nummer som "lækket". Når noget er lækket, så er det noget hemmeligt. CPR-numre er ikke hemmelige, sådan som et kodeord (løsen) er.

Det der er kendetegnet ved kodeord, er at hvis de bliver afsløret, så skifter man dem i en fart. Hvis ens CPR-nummer bliver offentliggjort, så kan man få et nyt hvis man kan dokumentere at man lidt meget økonomisk af det. Eller den lidt hurtigere metode hvor man bare skifter køn, hvilket er blevet mindre smertefuldt da kastration ikke er et krav længere.

I den nævnte sag er en aktivist gået ind på en offentlig hjemmeside og tastet Nicolai Wammens navn ind, og så hans CPR-nummer. Hvis man taster det rigtige, så bliver man logget ind. Taster man det forkerte, får man bare det at vide. For hver dato er der ca 275 CPR-numre. Så får at finde CPR-nummer på en person, skal man kun prøve 275 gange, så har man fundet CPR-nummeret. Den "fejl" der er begået på den offentlige hjemmeside, er at de betragter CPR-nummret som hemmeligt, og som noget der kan give adgang til private (fortrolige?) oplysninger.

Der er nogen, der mener, at CPR-nummeret er en personligefølsom oplysning. Det er det sådan også lidt, idet det indeholder fødselsdag, fødselsår og køn. Så tiden er klart inde til at vi skal have et nyt nummer, der ikke indeholder disse oplysninger. Og nu vi er igang, så lad det nye nummer være helt offentligt fra starten.

CPR-registret hører under Indenrigsministeriet. Kære Margrethe Vestager: Nyt CPR-nummer nu!