Von Hornsleth: Kunstfond støtter kvindekunst i stedet for god kunst

Slettet Bruger,

01/06/2007

Af Ole Birk Olesen

Når Statens Kunstfond i 2006 gav 55 procent af sine 21 millioner legatkroner til kvindelige billedkunstnere, så er det sandsynligvis, fordi fonden har villet favorisere kvinder på bekostning af den gode kunst. Det mener billedkunstneren Kristian von Hornsleth.

"Det kunne godt lugte af, at de bevidst går ind og ser på kønnet, før de ser på kunsten. Og min kommentar til det er, at så får man igen den kunst, som man har fortjent i samfundet," siger Kristian von Hornsleth til 180Grader.dk.

Baggrunden for Hornsleths vurdering er, at der ifølge ham simpelthen er flere store kunstnere blandt mænd end blandt kvinder. Sådan er vi mennesker skabt fra naturens hånd, mener han.

"Hvor mange store kvindelige forfattere er der i forhold til mænd? Mænd er bare mere interesserede i at komme ud med riven. De har mere testosteron. Der er mere konfliktstof i mænds hjerner. Det kan forklare, hvorfor der er flere mænd, som forsker, hvorfor der er flere mænd, som er nysgerrige, og hvorfor kvinder er suveræne til at administrere firmaer, mens mænd er suveræne til at forske og rode rundt. Jeg tror, det er en biologisk ting i sidste ende," siger Kristian von Hornsleth.

Kunstfond afviser
I billedkunstudvalget under Statens Kunstfond, som består at to kvinder og én mand, afviser man, at der ligger kønspolitiske overvejelser bag legatuddelingen.

"Den slags overvejelser har vi ikke. Vi vil gerne støtte den kunst, som er den bedste kunst. Det er en kunstfaglig vurdering, vi går ud fra," siger billedhugger Sophia Kalkau, der er det ene af de tre medlemmer, til 180Grader.dk

Er det ikke lidt mærkeligt, at når både I og museerne skal købe kunst, så mener I, at der er mere god kunst at købe hos mændene, men når I skal uddele legater, så giver I i lidt højere grad til kvinder end til mænd?
"Indkøb af kunst kommer an på udbudet, og på gallerierne er der jo flere mandlige end kvindelige kunstnere. Det tager tid at ændre på tingene, men hvis man kigger på Kunstakademiet i dag, så er der flere kvindelige end mandlige studerende. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at vi får flere rigtig gode ansøgninger fra kvindelige kunstnere. Tingene ændrer sig med tiden, og det er det her udtryk for."

Kilde: