Vismænd: Gratis at lette topskatten

Slettet Bruger,

12/12/2007

Regeringens seneste skatteomlægning kostede 7 mia. kr. i højere energiafgifter. Men hvis man i stedet havde sænket topskatten, kunne det have vist sig at være gratis. Det fremgår af et nyt notat fra to af de tre økonomiske vismand, skriver Børsen.

"Der ligger en meget stor forvridning i topskatten. Sænker man topskatten, får man mest ekstra effektivitet for pengene," siger Jan Rose Skaksen, professor ved Copenhagen Business School til Børsen.

Sammen med Peter Birch Sørensen, professor ved Københavns Universitet, har han skrevet en analyse i regi af forskningscenteret EPRU. Her konkluderer vismændene, at det kan vise sig at være gratis at sænke topskatten, så snart konjunkturerne tillader det. En lavere topskat er nødvendig, hvis Danmark også i fremtiden skal uddanne, tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft

Solid forskning
"Globaliseringen gør, at det generelt bliver langt sværere at omfordele fra højindkomster til lavindkomster i fremtiden, for de mennesker, man gerne vil hente pengene fra, er samtidig de mest efterspurgte i verden. Og hvis de ikke kan lide lugten i bageriet, søger de et andet sted hen. Det et formodentlig den vej, det går," siger Jan Rose Skaksen.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS, roser det nye notat.

"Det er spændende læsning, og det viser, at vismændene har flyttet sig i skattedebatten. Jeg er meget enig i deres anbefalinger, der står på ryggen af solid udenlandsk forskning, som antyder, at der er meget store effekter at hente," siger han.

Skadelige effekter
Notatet møder også opbakning fra Tine Roed, vicedirektør i Dansk Industri.

"Det er jo meget veldokumenteret, blandt andet fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, at topskatten har så store skadelige effekter, at det vil være helt selvfinansierende og dermed godt for alle at afskaffe den. Derfor er jeg glad for, at vismændene nu også bekræfter, at det skal være en skattepolitisk topprioritet at sætte ind der," siger hun til Børsen.

[email protected]

Kilde: