TV2: Skandale-medarbejder skal stå for etikken

Af Ole Birk Olesen"Jeg håber, at jeg gennem dialog med TV 2's seere kan medvirke til en høj etik og journalistisk kvalitet i TV 2's programmer

Slettet Bruger,

27/05/2008

Af Ole Birk Olesen

"Jeg håber, at jeg gennem dialog med TV 2's seere kan medvirke til en høj etik og journalistisk kvalitet i TV 2's programmer."

Sådan lyder tiltrædelseserklæringen for TV 2's nye såkaldte "seerredaktør", Lars Bennike. Men Bennike selv har i sit eget journalistiske virke bestemt ikke haft den højeste etik i faget. Tværtimod.

Fik løgnehistorie placeret i TV-Avisen
I 1993, tre år efter sin ankomst til TV 2 fra Politiken, var det således Lars Bennike, der i en opsigtsvækkende sag bandt DR's TV-Avisen en historie på ærmet om, at otte danske FN-soldater var blevet lettere såret ved et bombeangreb i det tidligere Jugoslavien, og at dette øjeblikkeligt havde udløst planer på højeste sted om at flytte hele FN-bataljonen til et mere sikkert område.

Nummeret kunne lade sig gøre, fordi DR's telemaskine til European Broadcasting Union var gået i stykker. Et samarbejde med TV 2 sikrede imidlertid nyhedsleverancen derfra, men denne dag benyttede Lars Bennike lejligheden til at "lave sjov" med en ven fra DR: Han indsatte simpelthen den falske nyhed blandt de øvrige og lod det hele afsende 15 minutter før udsendelsesstart.

Resultatet var, at DR blev kimet ned af over 50 nervøse pårørende til de danske soldater i Sarajevo.

"Da meddelelsen skulle afsted, opstår ideen til at tage lidt strøm på en gammel bekendt, som ikke selv går af vejen for lidt skæg og ballade," lød forklaringen efterfølgende fra Bennike, men fra den daværende TV 2-chef Tøger Seidenfaden fik han en skriftlig advarsel og besked om, at hvis noget lignende gentog sig, ville han blive fyret.

Fik fjernet regeringsrådgive fra stilling med falsk historie
I 2003 var det ikke skæg og ballade for Lars Bennike, da TV 2 fra morgenstunden og helt op ad formiddagen tordnede afsted med en historie om, at kirkeminister Tove Fergos særlige rådgiver, Henrik Gade Jensen, skulle have "forbindelser til nazistiske kredse". Historien havde TV 2 planket fra Information, selvom den var helt forkert, og manden, der traf beslutningen, var daværende redaktionschef Lars Bennike.

Efterfølgende forsvarede Lars Bennike beslutningen om at køre hårdt på med historien med, at man havde tilbudt Henrik Gade Jensen at svare på beskyldningerne. Men senere måtte både Information og TV 2 krybe til korset og erkende, at beskyldningerne var det pure opspind. Henrik Gade Jensen fik en erstatning på 60.000 kroner fra Information og ifølge presseforlydender 100.000 kroner fra TV 2.

Da havde han dog allerede forladt sin stilling som særlig rådgiver for kirkeministeren for ikke at belaste hende med de falske anklager. Henrik Gade Jensen arbejder i dag for tænketanken CEPOS som projektleder.

"Forankret i den journalistisk tradition"
TV 2's administrerende direktør, Merete Eldrup, er imidlertid glad for udnævnelsen af Lars Bennike som seernes redaktør.

"Det er vigtigt at behandle alle henvendelser professionelt og lytte til reaktioner, input og eventuelle klager, og i Lars Bennike får vi en seer-redaktør, som er velkvalificeret og dybt forankret i den journalistiske tradition," siger hun ifølge tv2.dk.

[email protected]

Kilde: