Stasi-chefer fortryder intet

Slettet Bruger,

18/11/2007

Der var ingen anger at spore, da tidligere Stasi-officerer fra DDR blev budt velkommen på talerstolen på Syddansk Universitet i Odense.

"Jeg var altid stolt af mit arbejde. I grunden fortryder jeg intet. Set herfra 18 år efter tror jeg ikke, at jeg ville have gjort noget anderledes," sagde tidligere oberst og chef for en spion-afdeling, Ralf-Peter Devaux, ifølge Politiken.

Stasi-officerernes familier fyldte godt op på stolerækkerne og reagerede med klapsalver, da tidligere generalmajor Horst Vogel fortalte om DDR-regimets fortæffeligheder og truslen fra Vest.

"Kommunistisk partikongres"
"Jeg havde det egentligt, som om jeg var dumpet ned i en partikongres hos DDR's kommunistiske SED. Det var deprimerende for mig at skulle høre al den propaganda," siger Sigfred Kahlert, en tidligere politisk fange i DDR, til Jyllands-Posten.

Konferencen skulle i første omgang have fundet sted i Berlin. Men den blev aflyst, da den myndighed, Birthler-Behörde, der forvalter Stasi-arkiverne, var bekymrede for, at konferencen ville blive brugt som platform for Stasi-propaganda. Den vurdering fandt Jens Gieseke fra Birthler-Behörde fuldt berettiget, da han i går var iagttager i Odense.

"Vor frygt for, hvad konferencen kunne udvikle sig til er langt overtruffet i dag i Odense," siger han til Jyllands-Posten.

Ikke tid til spørgsmål
Bag konferencen står Thomas Wegener Friis, forskningsadjunkt på Syddansk Universitet, og han fortryder ikke beslutningen om at invitere de tidligere Stasi-officerer til Odense.

"Jeg forstår godt betænkelighederne, men det her er en enestående mulighed for at få øjenvidneberetninger, og så er det op til os som forskere at sikre balance og troværdighed," siger Thomas Wegener Friis til Ritzau.

Forskerne fik dog ikke megen mulighed for at kritisere lovprisningerne af det hedengange kommunistiske regime. På nær et indlæg fra koldkrigs-forsker Bernd Lippmann om DDR's voldelige aktioner i Vesten, var der ifølge Jyllands-Posten ikke tid til de fremmødtes spørgsmål til de tidligere Stasi-officerer. Og da der i anden omgang blev tid til spørgsmål, var det officerernes familier, der dominerede forløbet.

[email protected]

Kilde: