Stalinist i BUPL's bestyrelse møder kritik

Slettet Bruger,

11/06/2007

Af Ole Birk Olesen

Er det i orden, at pædagogernes fagforening, BUPL, har en erklæret stalinist med i hovedbestyrelsen? Ja, det er det, mener SFs tidligere partiformand, Holger K. Nielsen, men det er samtidig underligt. Det skal i hvert fald ikke forbydes, lyder det fra koldkrigsforsker Bent Jensen, men det er alligevel helt horribelt, at BUPL vil lade en stalinist få den indflydelse.

Manden, som det hele handler om, er Lars Grenaa, som i 2003 blev idømt fængsel og bødestraf for at have smidt rød maling på statsminister Anders Fogh Rasmussen. Til daglig er han medlem af det stalinistiske Arbejderpartiet Kommunisterne (APK), som han i 2001 også var kandidat til Borgerrepræsentationen for.

Stalin skabte et "overlegent" system
At APK er stalinistisk fremgår flere steder på partiets hjemmeside, apk2000.dk, herunder af partiets principprogram. Her fortælles der rosenrødt om Josef Stalins bedrifter som leder af Sovjetunionen, men til gengæld er der ikke ét ord om de millioner af mennesker, som måtte lade livet under hans brutale regime. Som der bl.a. står i APKs principprogram:

"Socialismens umådelige dynamik, dens overlegenhed over kapitalismen, dens mulighed for at skabe en hidtil uset økonomisk og social udvikling blev uigendriveligt bevist på 35 år med socialisme i Sovjet, ledt af Lenin og Stalin - fra 1917 til umiddelbart efter Stalins død i 1953, hvor en gruppe revisionister i ledelsen af det kommunistiske parti ved et kup tilrev sig magten over partiet og arbejderklassens stat."

At BUPL har et hovedbestyrelsesmedlem, som samtidig er medlem af et parti, der hylder Stalin, vækker nu undren og hovedrysten på både venstre og højre side af det politiske spektrum.

"BUPL må selv finde ud af, hvem de udpeger til de forskellige poster, men jeg synes da, at det er lidt underligt, at man tager sådan en notorisk stalinist med i hovedbestyrelsen," siger SFs tidligere formand, Holger K. Nielsen, til 180Grader.dk.

Bent Jensen: Nemmere at forstå hvis det var en terrororganisation
Bent Jensen, leder af Center for Koldkrigsforskning og forfatter til flere bøger om Sovjetunionens historie, udtaler sig endnu mere kritisk om BUPLs indlemmelse af Lars Grenaa i hovedbestyrelsen.

"Det er horribelt, at sådan et menneske med sådan en ideologi kan have nogen som helst indflydelse i en organisation, som har med børn og unge at gøre. Hvis det var en terrororganisation, så var det nemmere at forstå, men når det er en fagforening for pædagoger, så virker det helt uforståeligt. Alene det at han er leninist burde diskvalificere ham. Det er på baggrund af en misforståelse, at mange i Danmark kun fordømmer Stalins handlinger, for Stalins forgænger, Lenin, var også folkemorder," siger Bent Jensen, men han understreger, at han ikke ønsker noget berufsverbot.

Også internt i BUPL er Lars Grenaas medlemskab af hovedbestyrelsen til debat. Ole Kilsgaard Jensen er menigt medlem af BUPL i det østjyske, og han mener, at BUPL fremstår som en useriøs organisation p.g.a. det venstreekstreme hovedbestyrelsesmedlem. Det er især Lars Grenaas malingaktion i 2003, som får ham til at reagere.

"Jeg er bange for, at det, at han sidder i hovedbestyrelsen, kan gøre, at BUPL ikke bliver taget seriøst i den brede befolkning. Vi bliver slået i hartkorn med sådan nogen rebeller fra den yderste venstrefløj, der slet ikke har forståelse for demokrati. Jeg synes, at det er uheldigt, at typer som ham er med til at tegne profilen," siger Ole Kilsgaard Jensen til 180Grader.dk.

Ingen problemer, mener BUPL-formand
BUPL-formand Henning Pedersen kan dog ikke se nogen problemer.

"Jeg vurderer folk på de handlinger, de foretager, og de holdninger de giver udtryk for i den sammenhæng, hvor de er. Jeg har overhovedet ingen mening om folks private politiske opfattelser," siger Henning Pedersen.

Ville man også kunne have en nazist i BUPLs hovedbestyrelse?
"Det kommer fuldstændig an på, hvordan vedkommende optræder. Hvis vedkommende lufter sine nazistiske synspunkter i tide og utide så nej, for så ville vedkommende aldrig nogensinde blive valgt til jobbet. Det ville ingen medlemmer bakke op om."

Men hvis man har med mennesker at gøre, som forsvarer udryddelsen af millioner af mennesker i Sovjetunionen eller Nazityskland, skal man så ikke vise sin afstandtagen til dem ved ikke at ville have noget med dem at gøre?
"Jamen, jeg har ingen anelse om, at Lars Grenaa går rundt og lufter sådan nogle synspunkter. Jeg har aldrig hørt ham sige sådan noget."

Han er medlem af APK, som i partiets principprogram hylder Stalin, der begik disse forbrydelser. Vi må vel gå ud fra, at Lars Grenaa er enig - ellers havde han vel fundet et andet parti at være medlem af?
"Jeg har aldrig hørt ham sige det, og det har de pædagogstuderende nok heller ikke hørt, for så havde de nok ikke valgt ham."

Men skal man ikke gå ud fra, at folk, der er medlem af et stalinistisk parti, er stalinister?
"Det har jeg ingen anelse om," siger Henning Pedersen.

180Grader.dk har forsøgt at få en kommentar fra Lars Grenaa, men han har ikke reageret på en besked på sin telefonsvarer. Lars Grenaa er valgt til BUPLs hovedbestyrelse af de Pædagogstuderendes Landssammenslutning.

Kilde: