Snart en million i arbejdsdygtig alder på offentlig forsørgelse

Danmarks Statistik offentliggjorde i går tal, der viser, at antallet af danskere på offentlig forsørgelse blandt 16-64 årige i 2008 udgør 768

Slettet Bruger,

26. maj 2009

Danmarks Statistik offentliggjorde i går tal, der viser, at antallet af danskere på offentlig forsørgelse blandt 16-64 årige i 2008 udgør 768.800 personer. Men opgørelsen medregner ikke danskere, som modtagere SU, pointerer tænketanken CEPOS - og SU-modtagere er der ikke så få af, menlig 209.000 personer.

"Hvis de lægges til, er der knap 978.000 danskere på offentlig forsørgelse. Og med den forventede stigning i ledigheden vil antallet runde én million personer i år," siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS og fortsætter:

"Det er spild af ressourcer at have en million danskere i den arbejdsdygtige alder på offentlige forsørgelse. Det betyder et stort velstandstab, fordi alternativet til overførsel er et arbejde. Derudover belastes de offentlige finanser meget."

Han foreslår i stedet en række tiltag, som kan få tallet ned.

"Den gode nyhed er, at tallet afslører et enormt potentiale for at udvide arbejdsstyrken og velstanden ved at flytte personer fra offentlige forsørgelse til beskæftigelse. Ret nemt kan beskæftigelsen øges markant ved at afvikle efterlønnen. Herudover kan man reducere antallet af personer på førtidspension ved bedre visitering. Herudover bør SU-systemet reformeres, så de studerende kommer hurtigere gennem uddannelserne," siger Mads Lundby Hansen.

ole@180grader.dk