Obama nærmer sig opsigtsvækkende rekord

På lokale og nationale tv-stationer i USA kører der dag og nat reklamer for Barack Obamas præsidentkandidatur, mens der i populære spil som Guitar ...

Slettet Bruger,

19. oktober 2008

På lokale og nationale tv-stationer i USA kører der dag og nat reklamer for Barack Obamas præsidentkandidatur, mens der i populære spil som Guitar Hero og Madden NFL 09 vises baggrundsreklamer for Obama. Denne markante satsning har været med til at sende Obama i spidsen i den amerikanske præsidentvalgkamp. Det kommer dog til at koste flere penge end nogen anden kandidat nogensinde tidligere har brugt. Det fortæller New York Times.

Baseret på Obamas nuværende forbrug forventer det amerikanske analyseinstitut CMAG, at han klart vil overgå George Bushs rekord fra 2004 på 188 mio. dollars tidligt i næste uge. Til sammenligning har Obamas modstander i præsidentvalgkampen, senator John McCain, kun brugt 91 mio. dollars på reklamer siden han vandt sit partis nominering.

Uhørt skæv fordel
"Vi har selvfølgelig set store reklamekampagnekampe før. Men vi har aldrig før set i en præsidentvalgkamp, at den ene side har en så skæv fordel," siger Kenneth M. Goldstein, professor på University of Wisconsin og ekspert i reklamekampagner, til New York Times.

I den seneste uge har Obama brugt fire gange så mange penge som McCain. Forrige søndag alene brugte Obama 6,5 mio. dollars, mens McCain brugte under 1 mio. dollars. Obama havde særligt målrettet disse penge mod reklamer under football-kampe.

Sagt nej til statsstøtte
Den store forskel skyldes først og fremmest, at Obama er den første præsidentkandidat til at sige nej til at modtage statsstøtte. Dette fjerner den øvre grænse for hvor meget han må bruge på reklamekampagner. McCain må til sammenligning ikke bruge mere end 84 mio. dollars fra den republikanske partikonvent til valgdagen, fordi han har takket ja til blive finansieret ved hjælp af statsstøtte.

Obama havde tidligere tilkendegivet, at han gerne ville føre kampagne på samme vilkår som McCain, men han ændrede senere holdning. Dette har gjort det muligt for ham at samle uhørt mange penge ind fra private. Alene i september regnes der med, at han samlede mere end 100 mio. dollars ind.

Statsstøtten kommer fra en fond, som den almindelige amerikaner kan vælge at give penge til og så efterfølgende få trukket disse penge fra i skat. Ordningen blev oprindeligt indført for at skabe lige vilkår for partiernes valgkampagner.

johan@180grader.dk