Leder: Vagtskifte i EU-skepsissen

EU-parlamentsvalgets lære er, at modstanden mod en fortsat overførsel af politisk magt til Bruxelles i dagens Danmark især hører til på den borgerl...

Slettet Bruger,

08/06/2009

EU-parlamentsvalgets lære er, at modstanden mod en fortsat overførsel af politisk magt til Bruxelles i dagens Danmark især hører til på den borgerlig-liberale fløj. Sådan har det i de fleste andre europæiske lande været i mange år, men i Danmark har det tidligere set anderledes ud - men ikke længere.

Dansk Folkepartis og Morten Messerschmidts fremgang og Venstre og de Konservatives forholdsvis EU-skeptiske linje i valgkampen skal ses i netop det lys: Når det handler om at stille sig kritisk an overfor opbygningen af en overnational statsdannelse på det europæiske kontinent, så er det nu også i Danmark de borgerlige, der går forrest.

Det bør ikke komme bag på nogen, for efterhånden som EU-politikken har udviklet sig til at handle om, hvordan borgernes liv og færden kan reguleres endnu mere, må EU-skepsissen naturligvis udfolde sig hos dem, der vil sætte grænser for politik, altså de borgerlig-liberale.

Omvendt har det udviklet sig på venstrefløjen, hvor JuniBevægelsens EU-sketipske deroute kombineret med SF's EU-begejstrede optur er udtryk for, at EU ikke længere er noget fjendebillede for danske venstreorienterede.

Måske Uffe Ellemann-Jensen skulle overdrage sine blå strømper med de gule stjerner på til Villy Søvndal. Han vil i hvert fald ikke kunne få Lars Løkke Rasmussen til at gå med dem.

Kilde: