Leder: Om at have ret og at få ret

Mange - især venstreorienterede, men også enkelte konservative - har i de forgangne finanskrisemåneder fortalt dommedagshistorier om en fri økonomi...

Slettet Bruger,

11. februar 2009

Mange - især venstreorienterede, men også enkelte konservative - har i de forgangne finanskrisemåneder fortalt dommedagshistorier om en fri økonomi baseret på liberale principper: "Der kan I se, det virker ikke, og det vil folk nu indse," har de sagt - men der er faktisk ikke meget, som tyder på, at de har ret.

I en stor afstemning udpeger britiske The Guardians læsere f.eks. ikke finansfyrster og børshajer som de skyldige i forhold til finanskrisen - de lægger ansvaret på den tidligere amerikanske centralbankchef Alan Greenspan: En politisk udpeget chef for et offentligt pengemonopol, ikke en grådig kapitalist.

Greenspan er skurken, mener folk - hvilket er sandt - men hvem er helten? Det er Peter Schiff, svarer brugerne af YouTube. Det var ham, der forudså det hele. Og råbte vagt i gevær. 1,1 million gange er videoen, der viser hans forudsigelser, dengang alle de andre finanskommentatorer endnu lo ad ham, blevet set.Det var ikke venstrefløjsikonet Naomi Klein, der advarede om den forestående finanskrise. Ikke Poul Nyrup Rasmussen, Frank Aaen eller andre kapitalismekritikere. Det var Peter Schiff og venner - folk med en klassisk liberal forståelse af økonomien.

Videoen med Peter Schiff viser ikke kun, hvem der havde ret, og hvem der ikke havde ret. Den viser også, at det kan betale sig at sige, hvad man mener, selvom alle andre ryster på hovedet af en. Den dag kan komme, førend man aner det, hvor man ikke alene har ret - men også får ret.