Leder: Hvad vil Venstres folketingskandidater?

Slettet Bruger,

30/10/2007

En bemærkelsesværdig iagttagelse: Mens næsten hver anden af SF's folketingskandidater har svaret på de 25 spørgsmål i 180Grader.dk's stemmeguide, så er det kun hver femte af Venstres.

Hvorfor er det sådan? Det gav Venstres politiske ordfører, Troels Lund Poulsen, sådan set et klart svar på allerede for et par uger siden i forbindelse med Altinget.dk's stemmeguide: "Vi har sagt til vores kandidater, at de skal tænke sig godt om, før de svarer. Og hvis de er i tvivl eller gerne vil have hjælp til at svare, så har vi sagt til dem, at de bare kan kontakte mig."

Troels Lund Poulsen begrundede det med, at den slags spørgsmål kan være svære at svare på, fordi de simpelthen er for "kringlede", men det er naturligvis ikke sandheden. Det kræver f.eks. ingen akademisk uddannelse at svare på, om man mener, det er urimeligt eller ej at skulle betale mere end 50 procent i skat af sin indkomst. Alligevel kan det konstateres, at en meget stor del af de Venstre-kandidater, som har udfyldt deres profil i 180Grader.dk's stemmeguide bare svarer, at de hverken er enige eller uenige i netop det spørgsmål.

Sandheden er den enkle, at Venstres folketingskandidater har svært ved at svare på simple spørgsmål om deres holdninger, fordi der er meget stor uoverensstemmelse - meget større end i andre partier - mellem det de inderst inde mener, og det de kan sige højt uden at komme i karambolage med partitoppen. Størstedelen vælger så bare at undlade at svare, mens andre påstår, at de hverken er enige eller uenige i et udsagn, som ingen andre partiers folketingskandidater har problemer med at fortælle om deres syn på.

Venstres principløse kurs, hvor man siger et, mens de fleste folketingsmedlemmer og -kandidater i virkeligheden mener noget andet, gør det altså umuligt for vælgerne at få deres lokale folketingskandidat til at sige, hvilke holdninger han eller hun vil tage med sig til Christiansborg. Vælgeren er på herrens mark og ved kun én ting: Venstre-kandidatens holdning afgøres af en person højere oppe i partihierarkiet. Og deroppe afgøres kursen af, hvad den seneste meningsmåling har sagt.

Repræsentativt demokrati? Ikke i nogen tradionel forstand. Grundlovens ord om, at det enkelte folketingsmedlem kun er bundet af sin egen overbevisning, synes i hvert fald helt teoretiske.

Kilde: