Kunststyrelsen: Statsstøttet kunstnerpension

Slettet Bruger,

09/08/2007

Konklusionen fra et nyt notat fra Kunsstyrelsen er, at hvis kunstnere ikke selv kan finde ud af at spare op, så må staten spytte i kassen. Notatet indgår i forhandlingerne om finansloven for 2008. Det skriver Børsen i dag.

En af modellerne i notatet foreslår en arbejdsgiverlignende ordning, hvor staten giver 1.000 kr., hvergang kunstneren selv indbetaler 500 kr.

Kunststyrelsens notat er udarbejdet på baggrund af en bred politisk aftale i forbindelse med finansloven fra 2006. Her stillede bl.a. SF et forslag om en statsstøttet pensionsordning for kunstnere på vegne af Dansk Kunstnerråd. Kulturordfører for SF, Holger K. Nielsen, mener, at hvis vi fortsat skal have kunstnere i Danmark, skal de have en statsstøttet pensionsordning.

Holger K.: "Vi er så rigt et samfund ..."
"Kunstnere lever i Danmark en meget usikker tilværelse. Hvis vi mener, at der er brug for den kunstneriske dimension i tilværelsen, skal man tage økonomien alvorligt. Vi er så rigt et samfund, at det bør vi have råd til - og der er jo ikke tale om en gulrandet ordning," forsikrer han.

Men professor i finansiering ved Copenhagen Business School Michael Møller mener ikke, at man skal se på kunstnere som en selvstændig gruppe med en særlig pensionsmæssig problemstilling.

"Man risikerer at løbe ind i en masse afgrænsnings- og lovgivningsproblemer for at tilgodese en meget lille gruppe med et relativt lille beløb til den enkelte. Hvor meget skal man ofre for at give folk på en øde ø mulighed for at gå i teatret? Der skal også være en vis sund fornuft i det," siger han.

[email protected]

Kilde: