Konvertitter er venstreorienterede

Slettet Bruger,

21/12/2007

En ny undersøgelse blandt 130 danske konverterede til islam viser, at hver sjette ikke mener, at deres nyfundne religiøse overbevisninger kan forenes med demokratiet. Det skriver Nyhedsavisen.

"Nogle af de danske konvertitter har behov for at markere, at de nu er blevet muslimer og har valgt noget anderledes. For nogle ligger der en snert af protest i at sige, at man ikke mener, at islam og demokrati kan forenes," siger Kate Østergaard, der er religionshistoriker på Københavns Universitet og står bag undersøgelsen, som kan læses i bogen "Nye muslimer i Danmark".

Hun vurderer, at der er ca. 4.000 konvertitter i Danmark.

Men selvom det kun er hver sjette, der er direkte modstander af demokratiet, er Islam stadigvæk mere central end demokratiet for mere end halvdelen af konvertitterne. Ifølge Kate Østergaard mener hver anden konvertit, at Islam skal styre samfundet. De mener, at demokrati er et islamisk princip, og at man derfor godt kan have et islamisk samfund, der bygger på eller har elementer af demokrati.

Fordi de er venstreorienterede
Medforfatter til bogen, antropolog Tina Gudrun Jensen, mener at den manglende demokratiopfattelse skyldes, at de fleste konvertitter er venstreorienterede.

"Modstanden mod demokrati hænger for nogle sammen med, at de generelt er kritiske overfor det moderne kapitalistiske og materialistiske samfund," siger hun til Nyhedsavisen og uddyber:

"Det er egentlig de samme holdninger, man så hos venstreorienterede grupper i 60'erne og 70'erne. Og faktisk er mange konvertitter meget venstreorienterede."

[email protected]

Kilde: