Klimapolitik lægger 10 procent på elregningen

EU's kamp mod klimaændringerne kommer nu til at kunne mærkes af forbrugerne

Slettet Bruger,

06/02/2008

EU's kamp mod klimaændringerne kommer nu til at kunne mærkes af forbrugerne. Nye regler betyder, at danskerne styrer mod en ekstraregning i 2008 på omkring 500 kr. for en typisk husstand med et årligt strømforbrug på 5.000 kilowatt-timer (kWh). Det skriver Jyllands-Posten.

I øjeblikket handles en kWh til 32 øre på det fri marked. Men når de nye EU-regler træder i kraft, kan prisen stige med 30 pct.

"Den nuværende pris på CO2-kvoter gør, at prisstigningen meget vel kan ende på 10 øre pr. kWh i 2008," siger Lars Hansen, afdelingschef i energiselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, til Jyllands-Posten.

Høje kvote-priser
Kvoterne for CO2-udledning har hidtil været så godt som gratis. Men nu strammer EU op for antallet af kvoter, og det sender priserne på en himmelflugt.

"Tidligere uddelte EU alt for mange CO2-kvoter til energiproducenterne. Det betød, at prisen på retten til at udlede et ton CO2 sidste år stort set var nul. For perioden 2008-2012 er der skåret i antallet af kvoter, og det har fået prisen til at stige markant," siger Thomas Elgaard Jensen, analysechef i Danmarks største elhandelsselskab, Energi Danmark, til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: