Hjemløse chikanerer handlende i Århus

Hjemløse og sigøjnere har gjort Store Torv i Århus til deres faste opholdssted, og her chikanerer de både butikkerne og deres kunder, så butiksejer...

Slettet Bruger,

04. august 2008

Hjemløse og sigøjnere har gjort Store Torv i Århus til deres faste opholdssted, og her chikanerer de både butikkerne og deres kunder, så butiksejerne nu gerne - i mangel på indsats fra politiets side - vil have lov at pusse private vagter på dem, skriver JP Århus.

Thomas Bjørnholt fra tøjbutikken Peak Performance måtte i sidste uge komme et tysk par til undsætning på Store Torv. Her havde et par berusede hjemløse fat i de tyske turister, som de forsøgte at lokke kontanter ud af.

"De hjemløse råbte og skreg, og jeg følte mig forpligtet til at gå ud og berolige de tyske turister. De var chokerede over optrinnet, og jeg måtte forklare dem, at de ikke skulle være bange for at færdes i Århus," siger Thomas Bjørnholt til JP Århus.

Ifølge Thomas Bjørnholdt kan tiggeriet nemt gå ud over byens turisme.

"Én ting er, at de hjemløse pisser i opgangene og stjæler og ødelægger tøjet i butikkerne. Noget andet er, at de på længere sigt skræmmer turisterne ud af byen. En af dem har flere gange smidt en vandrestok efter folk, det er da en underlig opførsel. Grænsen er nået nu. Vi får et dårligt ry, og så bliver folk væk," siger Thomas Bjørnholt, som selv er blevet antastet på Store Torv: "Jeg og mine venner er blevet kontaktet på gaden af folk, der pludselig kommer hen og lægger armen om os."

Andre butiksejere omkring Store Torv bekræfter oplysningerne med egne oplevelser af hjemløse og sigøjnere, som generer omgivelserne, og nu vil de gerne have lov at pusse private vagter på uromagerne. Politiet har nemlig meddelt, at ordensmagten ikke vil gøre noget ved problemet.

"Jeg så gerne, at de private vagter spillede en mere synlig rolle i gadebilledet, hvis ikke politiet har ressourcerne til det. Vagterne har professionelle uddannelser, og måske er tiden moden til, at de kan spille en større rolle. Jeg synes i hvert fald, at man burde tage spørgsmålet op politisk," siger Claus Bech, formand for Århus Cityforening.

Men den idé bryder chefpolitiinspektør John Jacobsen fra Østjyllands Politi sig ikke om.

"Enhver privat person kan skride ind ved at ringe politiet, men det er kun politiet, der kan udøve magt. Man kan ikke bare ansætte private vagter, som smider folk væk fra gaden, fordi de generer forretningen. Både narkomaner og andre socialt udsatte har også ret til at opholde sig i byrummet," siger han til JP Århus.

ole@180grader.dk