Fred Thompson til kamp for frihed

Slettet Bruger,

06/09/2007

Af Morten Løfberg

Efter måneders spekulationer blev det i nat endeligt officielt, at Fred Thompson stiller op til republikanernes primærvalg i USA. Og den tidligere senator har gode muligheder for at ende med at blive manden, der skal prøve at sætte en stopper for Hillary Clintons drømme om at nå samme embede som sin mand. Det vurderer Peter Kurrild-Klitgaard, professor i statskundskab og en landets førende kendere af amerikansk politik.

"Der er især to årsager til, at Fred Thompson har en rigtig god mulighed. Den første er en relativ stor navnegenkendelse efter hans tid som senator og navnligt som skuespiller. Det giver ham en mulig profil, der går ud over, hvad der er ideologisk bestemt. For det andet kan han føre kampagne som en outsider, fordi han ikke sidder i Kongressen og har været med til at stemme ting som blandt andet Irak-krigen igennem," fortæller Kurrild-Klitgaard til 180Grader.dk.

Fraværet af den oplagte kandidat i det hidtidige republikanske felt taler også til fordel for Thompson. Ron Paul er for liberalistisk, Mitt Romney for vægelsindet, John McCain har gjort sig for upopulær, og Rudy Giuliani er ganske simpelt for uspiselig for mange republikanske primærvalgsvælgere. Og Thompsons fortid tyder på, at han ikke ville være et dårligt valg.

"Hvis man kigger på hans "Voting record" som senator, så fremstår han helt klart som en af de mest frihedsorienterede eller liberalistiske kandidater. Ikke så meget som Ron Paul, der klart er mere konsekvent. Men kigger man på hans tid i senatet var han klart blandt de mest liberalistiske medlemmer," siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Spillede sig selv
Kurrild-Klitgaard forventer, at Thompson vil stige kraftigt i meningsmålingerne i den kommende tid. Og selv om Guiliani netop nu fører samtlige meningsmålinger, fæster USA-eksperten sig mere ved de mange, der ikke vil stemme på ham. Stemmerne er godt spredt ud over hele feltet, og dem kan Fred Thompson vise sig at være bedst til at samle op.

Fred Thompson sad i det amerikanske senat fra 1994 til 2002, men er mest kendt for sine roller i blandt andet "Law and Order" og "Jagten på Røde Oktober".

I 2005 var han præsident første gang i filmen "Last best chance".

[email protected]

Kilde: