Fiasko for forbud mod sexkøb i Norge

Mens Norge går til valg, diskuteres sexkøbsforbudet kraftigt

Slettet Bruger,

14/09/2009

Mens Norge går til valg, diskuteres sexkøbsforbudet kraftigt. I januar blev sexkøb kriminaliseret af den rødgrønne regering, og siden har de prostituerede fået det væsentlig værre. Det viser en ny rapport, hvis resultater understøttes af norske politifolk og flere eksperter, oplyser det danske Seksualpolitisk Forum i en pressemeddelelse.

Utrygheden er steget, stressniveauet er højere, omfanget af prostitution er ikke faldet og tilliden til politiet er svækket. Meningen var, at loven skulle beskytte sexarbejderne, men den har haft den stik modsatte effekt, konkluderer en ny undersøgelse foretaget af Utekontakten i Bergen.

"Kvinderne føler i høj grad, at de er blevet mere stressede, blandt andet som følge af faldende priser. Det har ført til behov for flere kunder for at sikre deres indtægt. Kvinderne oplever desuden et stærkere pres for seksuelle ydelser uden kondom," står der blandt andet i rapporten, som også lægger vægt på at sexarbejdernes tillid til politiet nu er væsentligt forringet.

Den norske rapport dækker kun Bergen, men ifølge leder ved PRO-senteret i Oslo, Liv Jessen, er situationen den samme i hovedstaden, hvor kvinderne forsøger at undgå overvågning og at beskytte deres kunder.

"Politiet er ikke længere en allieret, og kvinderne føler sig stigmatiseret," siger Liv Jessen til Dagsavisen.

Siden lovens indførelse har flere politifolk da også kritiseret den i de norske medier. Heriblandt Jørn Solsvik, chef for afdelingen mod organiseret kriminalitet i Bergen.

"Sexhandlen er langt fra forsvundet efter forbuddet," udtaler han til Dagens Nyheter.

Den konservative blok var modstandere af loven, og advarede imod den. Hvis den politiske magtbalance skifter, kan sexarbejdernes vilkår således drastisk forandres igen.

"De prostituerede er tilbage i gaderne, og de fortæller, at de har fået det værre. Det var det vi advarede imod i Stortinget. Nu fremstår det hele kun som en fejlslået renovationslov, et forsøg på at forbyde noget man ikke kan lide," siger Fremskrittspartiets Solveig Horne til VG.

[email protected]

Kilde: