CEPOS: Måske er renten alligevel passende for øjeblikket

Af Ole Birk OlesenTænketanken CEPOS problematiserer i et notat, som er på vej, at Danmark står uden for EU's euro-samarbejde, og at vi derfor må le...

Slettet Bruger,

05. januar 2009

Af Ole Birk Olesen

Tænketanken CEPOS problematiserer i et notat, som er på vej, at Danmark står uden for EU's euro-samarbejde, og at vi derfor må leve med en højere rente end i euro-området. Det koster arbejdspladser - i hvert fald på kort sigt - lyder det fra tænketanken.

Men overfor 180Grader tør specialkonsulent i CEPOS Anders Borup Christensen ikke udelukke, at Danmark på blot lidt længere sigt faktisk vil have gavn af at have en højere rente end i euro-området.

"Nej, det kan jeg ikke udelukke. Men hvis man kigger på det over en 10-årig periode med høj- og lavkonjunkturer, hvor man har et positivt rentespænd på måske 0,3 procentpoint i forhold til euroen, der er spørgsmålet: Hvorfor skal man have det? Set over en hel konjunkturcyklus er det jo ikke positivt med en højere rente. Mener man, at den lavere rente skaber ophedning, så er det finanspolitikken, som man må tage i anvendelse. Men når du spørger, om renten er for høj eller lav lige nu, så er det bare et spørgsmål, som det er svært at svare på. Det her var blot et indspark til debatten om, hvilket valutakursregime vi skal have i fremtiden," siger Anders Borup Christensen til 180Grader.

CEPOS har for en måned siden udgivet hele to notater, som problematiserer, at renten i euro-området har været for lav i mange år.

ole@180grader.dk