Ambassadør anbefaler Fogh som NATO-chef

Af Ole Birk OlesenUSA's afgåede ambassadør i Danmark, James P

Slettet Bruger,

26/01/2009

Af Ole Birk Olesen

USA's afgåede ambassadør i Danmark, James P. Cain, har som sin sidste officielle handling sendt et brev til den nu ligeledes afgåede amerikanske præsident, George W. Bush, hvori han anbefaler en dansker som NATO's næste generalsekretær. Brevet, som 180Grader er i besiddelse af, er dermed reelt en anbefaling af Danmarks statsminister, Anders Fogh Rasmussen, til posten, idet han regnes som uofficiel kandidat.

"Danskerne er engagerede i en stærk transatlantisk alliance. Selvom de er et vigtigt medlem af EU, tror de fast på, at alle NATO-allierede må yde et større bidrag til alliancen, og de har selv ført an; i Afghanistan og i Bruxelles og som et tidligt med af Operation Irakisk Frihed. Selvfølgelig ville vi gerne have Danmark til at yde endnu mere af sine nationale ressourcer til forsvar og sikkerhed, men jeg mener personligt, at NATO og vores fælles transatlantiske interesser ville være i gode hænder, hvis alliancens næste generalsekretær blev en dansker," skriver James P. Cain i sit brev til Bush.

Forinden fremhæver han Danmark som et land, der har ydet mere end noget andet land i "kampen for frihed".

"Hvis man måler mod på antallet af soldater pr. indbygger, som et land har indsat i kampen for frihed på fremmede strande, eller på antallet af modige sønner som har ydet det største offer i de senere år for at sikre friheden for andre, så er Danmark, på dette tidspunkt i historien, faktisk det mest modige land i verden," skriver James P. Cain.

[email protected]

Kilde: