Alt du bør vide om håndværkerfradrag

Læs videre her, og få svar på: Hvad er håndværkerfradrag, hvad man bruger det til, og om det mon fortsætter i 2021.
hvad er håndværkerfradrag

180Graders Redaktion,

18/05/2020

Håndværkerfradraget har gennem de senere år været meget oppe at vende. Der er blevet ændret meget i reglerne, både over hvilke ydelser fradraget skulle dække, og hvad fradraget skulle ligge på. Her på siden kan du få en oversigt over de hyppigste spørgsmål, og det vigtigste du bør vide. Så læs videre her, og få svar på hvad håndværkerfradraget er, hvad man bruger det til, og om det mon fortsætter i 2021.


Hvad er håndværkerfradrag?

Håndværkerfradraget hedder egentlig boligjobordningen, og er en ordning, der giver et fradrag for lønnen til bestemte serviceydelser og håndværkerydelser. I 2020 ligger håndværkerfradraget på 18.700 kr. pr. person i husstanden som er over 18 år. Den blev med finansloven i 2018 lavet permanent og kan derfor bruges i 2020 og frem. Fra 2018 er ydelsen langsomt steget. Den lå først på en samlet ydelse på 18.000 kr. I 2019 blev det sat op til 18.300 kr. og nu i 2020 ligger den på 18.700 kr. 


Hvordan bruger man håndværkerfradraget i 2020?

I 2020 kan man få fradraget for to slags ydelser.

1. Håndværksydelser: Det ligger på 12.500 kr. pr. person pr. år, og det dækker over en række håndværksmæssige opgaver:

  • Energibesparelser: Isolering af ydervægge, tag og gulv, udskiftning af vinduer og døre, installation eller udskiftning af varmestyringsanlæg m.m.
  • Energiforsyning: Solceller, varmeanlæg og ventilation m.m.
  • Klimasikring: installation og forbedring af afløbsinstallationer, dræn og regnvandsmaskiner m.m.
  • Andre grønne ydelser: Udvendigt malerarbejde, radonsikring og afmontering af brændeovne m.m.


2. Serviceydelser: Her kan man få op til 6.200 kr. pr. person pr. år, og det dækker over en række huslige/daglige opgaver i hjemmet:

  • Almindelig rengøring: Rengøring af toilet og bad, aftørring af overflader, tøjvask, gulvvask og støvsugning m.m.
  • Vinduespudsning.
  • Børnepasning: Både i hjemmet eller fritidsboligen, aflevering og afhentning af børn fra daginstitution.
  • Almindeligt havearbejde: Klipning af hæk, snerydning, græsslåning m.m.


Skat og håndværkerfradrag

Når det kommer til skat og håndværkerfradrag, er der nogle ting, man skal være opmærksom på. Du skal huske, at det kun er arbejdsløn inklusive moms, og ikke materialer du kan få fradrag for. Man skal betale ydelsen elektronisk, fx med MobilePay, netbank eller med dankort. Det må ikke betales kontant. Derudover er det også vigtigt, at gemme dokumentationen for det udførte arbejde.

For at få fradrag for arbejde udført i 2019, skal arbejdet være betalt senest d. 29. februar 2020. Hvis det betales senere end det, får du fradraget i det indkomstår, hvor det blev betalt. Hvis der er tale om arbejde udført på en helårsbolig, skal du selv bo i boligen, mens arbejdet blev udført. Derudover gælder fradraget ikke for nybyggerier, men kun for vedligeholdelse og reparation af eksisterende boliger.


Private serviceydelser og håndværkerfradrag

For at gøre brug af håndværkerfradrag, skal den virksomhed, du køber ydelserne af være momsregistreret. Hvis det er en udenlandsk virksomhed, skal den derudover også stå i RUT-registret. Men når det kommer til visse serviceydelser, som eksempelvis børnepasning og rengøring, må det gerne udføres af privatpersoner. Dog med de forbehold, at personen der udfører jobbet, er fyldt 18 år ved udløb af indkomståret og har udfyldt en serviceerklæring eller lign. Betalingen for ydelsen skal ske elektronisk, og må ikke gøres kontant, da det er vigtigt, at kunden kan dokumentere betalingen. 


Hvad er reglerne for lejere?

Hvis du som lejer gerne vil gøre brug af håndværkerfradraget, kan du sagtens det. Der gælder dog nogle særskilte regler. For det første er det vigtigt, at du har vedligeholdelsesretten. Det vil sige, at det fremgår på skift fx i lejekontrakten, at du har råderet. Det kan både være indvendig og udvendig vedligeholdelse. Det er desuden et krav, at du selv skal betale ydelsen. Det vil sige, at du ikke kan få fradrag, for udgifter der betales fra en vedligeholdelseskonto, via huslejen eller hensættelser i din boligforening. Fradraget gælder dog, hvis udgifterne er blevet trukket i dit depositum. En sidste regel er, at du selv skal bo i boligen, mens arbejdet bliver udført.


Har du sommerhus eller fritidsbolig?

Håndværkerfradraget gælder også for fritidsboliger. Det er uanset, om det er et sommerhus, en ferielejlighed eller hvis boligen ligger i udlandet. Fradraget dækker over den samme række ydelser ved en fritidsbolig som ved en helårsbolig. Dog gælder det, at hvis fritidsboligen har været udlejet en del af året, gælder fradraget ikke for visse serviceydelser, som eksempelvis rengøring, havearbejde, vinduespudsning mv. Derudover skal du være opmærksom på at du skal betale ejendomsværdiskat af fritidsboligen. Hvis du har både en helårsbolig og en fritidsbolig, har du stadig et samlet fradragsbeløb på 18.700 kr. 


Hvordan indberetter man håndværkerfradrag?

Du skal selv sørge for at indberette fradraget for ydelsen til skattestyrelsen. Det kan du gøre på to måder. Enten på skats hjemmeside, under tast-selv, hvor du skal vælge Ret årsopgørelse eller Indberet oplysningsskemaet. Herefter indtaster du den samlede udgift til arbejdsløn i rubrik 460. Du kan også vælge, at gøre det ved at udfylde blanketten: Supplement til oplysningsskemaet for begrænset skattepligtige, og sende den ind til skat.


Hvordan ser det ud med håndværkerfradrag i 2021?

Det tyder på at håndværkerfradraget er kommet for at blive. Det er de senere år blevet forhøjet igen og igen. Håndværkerfradraget blev til, for at lette prisen for boligrenoveringer, for derved give en hånd til de mindre håndværkerfirmaer. Men også for, at mindske omfanget at sort arbejde i Danmark. Den giver os desuden et skub på vejen mod klimamålene, ved at hjælpe danskerne til lettere at få en mere grøn og klimavenlig bolig. Danskerne har været flittige til at gøre brug af fradraget, og det koster årligt staten 665 millioner i umiddelbare indtægter. Blandt partierne har der været lidt blandede meninger om fradraget, og om det er værd at beholde, eller om pengene er bedre brugt andre steder. Men i den nye finanslov står, at fradraget videreføres permanent i 2020-2021.


Læs også om kørselsfradrag her.