Han står i spidsen for verdens coronakamp: Her er fem afslørende fakta om WHO-chefens dystre fortid

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus står i spiden for verdens kamp mod coronavirus, har tætte forbindelser til Kina og er medlem af et parti, der står på flere internationale terrorlister.
Tedros Adhanom Ghebreyesus er generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen WHO og står i spidsen for verdens indsats mod udbruddet af coronavirus. (Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix)
Tedros Adhanom Ghebreyesus er generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen WHO og står i spidsen for verdens indsats mod udbruddet af coronavirus. (Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

20/04/2020

Som generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen WHO står Tedros Adhanom Ghebreyesus i spidsen for hele verdens indsats mod coronaviruspandemien.

På det seneste har han været i vælten efter at den amerikanske præsident Donald Trump har valgt at trække USA's økonomiske støtte til WHO.

Ifølge Trump har WHO og Ghebreyesus været på Kinas side under pandemien og været med til at fremme "misinformation" om virusset.

Det amerikanske medie Breitbart har samlet en række fakta om WHO-chefen - og disse fakta bør være årsag til tvivl om, hvorvidt han er den rette til at håndtere den coronaviruspandemi, der pr. dags dato har smittet mindst 2,5 millioner mennesker og dræbt over 165.000.

1) Tedros hjalp Kina med at skjule det sande omfang af virusudbruddet

Den 14. januar delte WHO med Tedros i spidsen en kinesisk påstand om, at der ikke var beviser for, at coronavirus smittede imellem mennesker.

Det skete i et opslag på det sociale medie Twitter.

Denne udmelding kom flere måneder efter, at man den 17. november 2019 angiveligt konstaterede det første tilfælde af virusset i Wuhan i Kina.

Da WHO delte den kinesiske påstand i januar, var coronavirusset allerede i gang med at sprede sig til hele verden.

Sidenhen har Tedros på sin egen Twitter-profil videredelt påstande om, at Kina helt har fået bugt med coronavirusset. Noget, der senere er blevet rejst tvivl om.

2) WHO-chefen er ikke læge

WHO-generaldirektøren står måske i spidsen for verdens øverste sundheds- og lægefaglige myndighed, men han er ikke selv læge.

Faktisk er han den allerførste ikke-læge nogensinde på posten som WHO-chef.

Derimod er Tedros Adhanom Ghebreyesus uddannet som doktor i folkesundhedsvidenskab.

3) Tedros er medlem af det etiopiske venstreekstreme parti Tigray People's Liberation Front

Før Tedros blev ansat som chef for WHO, var han politiker i Etiopien. Her har han været både sundheds- og udenrigsminister for det venstreekstreme og voldelige parti Tigray People's Liberation Front (TPLF).

Flere analytikere, herunder amerikanske embedsfolk, har oplistet TLPF på internationale terrorlister.

4) WHO-chefen har været med til at sætte Etiopien i gæld til Kina, da han var udenrigsminister

Etiopien har en statsgæld til Kina på adskillige milliarder dollars. Heraf stammer en gæld på hele 13 milliarder dollars angiveligt fra Tedros' tid som udenrigsminister i Etiopien i perioden fra 2012 til 2016.

I en lederartikel i det amerikanske medie The Hill beskrives det således, hvordan Etiopien bliver kaldt for "lille Kina" og fungerer som afgørende springbræt for Kinas øgede magtudøvelse i Afrika.

Kina er den dag i dag Etiopiens største handelspartner, hvilket bl.a. skyldes de milliardlån, som Tedros stod i spidsen for som udenrigsminister.

5) I 2017 udnævnte han diktatoren Robert Mugabe til "goodwill-ambassadør"

Tilbage i oktober 2017 udnævnte WHO-chefen den berygtede diktator i Zimbabwe Robert Mugabe som såkaldt "goodwill-ambassadør".

Det blev mødt med stor kritik fra såvel læger som menneskerettighedsorganisationer. Det endte med, at Tedros og WHO trak deres æresudnævnelse af Mugabe tilbage.