Dansk økonomi først tilbage i 2022

Coronakrisen har sat sig hårdt på dansk økonomi og vi må vente til 2022 før økonomien igen er tilbage på niveauet fra før coronakrisens hårde nedlukning - skriver Finansministeriets i deres økonomiske redegørelse.

August Stengaard,

22/12/2020

Vi skal vente helt til 2022, før dansk økonomi kommer tilbage på niveauet fra før coronakrisen. Første og, i særdeleshed, andet kvartal gav enorme dyk i Danmarks økonomi med tabt velstand og mistede jobs til følge.

Bagagemedarbejdere, piloter og hotelpersonale er blot nogle af de stillinger, der er hårdest ramt. Det estimeres, at beskæftigelsen først er tilbage i 2025 med regeringens nuværende tiltag fra Finanslov og andre aftaler i løbet af efteråret.

Fremgangen efter coronakrisen er bla. drevet af hurtig genopretning af privatforbruget. Over sommeren og det tidlige efterår kom privatforbruget op over sidste års forbrugsniveauer på samme tidspunkt. Der var vist gode tegn på hurtig genopretning af økonomien - en såkaldt V-formet genopretning. Da kurven er formet som et V med et hurtigt tilbagefald i foråret grundet nedlukning, og samtidig en hurtig genopretning over sommeren grundet genåbning.

Regeringen har siden valget i 2019 hævet skatterne med netto 10,6 milliarder kroner. Skattestigningerne er altså også fratrukket skattelettelser såsom topskattelettelsen fra skattereformen af 2012.

I Finansministeriets økonomiske redegørelse behæftes prognoserne for dansk økonomi med betydelig usikkerhed, da den nuværende hårde nedlukning - der formentlig har dæmpet en del af julehandlen - udskyder næste års økonomiske vækst.