Veganerpartiet runder milepæl: Vi er opstillingsberettiget i år

Veganerpartiet runder nu en vigtig milepæl. Partiet har indsamlet over halvdelen af det antal vælgerklæringer, det kræver at blive opstillingsberettiget til folketingsvalg. Forperson tror på, at partiet er opstillingsberettiget i år. Det ser svært ud, siger valgforsker.
Veganerpartiets to stiftere. Henrik Vindfeldt til venstre og Michael Monberg, forperson for partiet, til højre. (Foto: Veganerpartiet)
Veganerpartiets to stiftere. Henrik Vindfeldt til venstre og Michael Monberg, forperson for partiet, til højre. (Foto: Veganerpartiet)

Claes Kirkeby Theilgaard,

07/01/2020

Veganerpartiet har nu rundet 10.454 godkendte vælgererklæringer. Dermed er partiet over halvvejs mod at have indsamlet det antal vælgerklæringer, der skal til for at blive opstillingsberettiget til Folketinget.

Ifølge nye tal fra Social- og Indenrigsministeriet har partiet per 6. januar fået 10.454 danskeres opbakning til at stille op. 

Veganerpartiets forperson, Michael Monberg, er tilfreds med at være over halvvejs og fortrøstningsfuld for det kommende år. Han sender en stor tak til alle, som har indgivet en vælgererklæring og bliver ved med at støtte op om partiet.

- Det er intet mindre end fantastisk at mærke folks opbakning til partiet og det paradigmeskifte, vi står for. Der er en stigende interesse i at behandle vores medmennesker, dyr og klima bedre, end vi gør – derfor kommer vi til at lykkes med projektet til næste år, siger han i en pressemeddelelse.

Monberg tror på, at partiet bliver opstillingsberettiget til i år.

- Det er ikke længere drømmetænkning – i år bliver vi opstillingsberettiget, siger han.

Grønt paradigmeskifte

På Veganerpartiets hjemmeside skriver de, at samtlige af de partier, der i dag findes på Christiansborg, har alt deres politik filtreret igennem en antropocentrisk tankegang. En tankegang, som hele tiden sætter mennesket i centrum for de politiske beslutninger.

Veganerpartiet vil gerne indføre et paradigmeskifte, der gør op med denne tankegang.

- Borgere betragtes hovedsageligt som forbrugere, og dyr betragtes som råvarer eller forbrugerprodukter – det skal vi stoppe med, siger Michael Monberg og fortsætter:

- Veganerpartiet introducerer noget nyt i dansk politik – etisk politik. Vi laver politik og love, der ikke tillader at lade andre lide, hvis ikke det er nødvendigt. Det være sig dyr, klimaet, eller folk i andre lande, som føler konsekvenserne af vores politikker herhjemme.

Michael Monberg mener endvidere, at dansk politik i dag er styret for meget af idéer om økonomisk vækst.

- Vækst og markedsinteresser skal ikke styre politik i Danmark. Det skal være etik, veganisme og økocentrisme, siger han.

- Når vi taler om udvikling herhjemme, taler man meget om økonomisk vækst – men på hvilken bekostning? Vi kan ikke indgå i beslutninger, der skader dyr, klimaet eller andre for at understøtte vores egen økonomiske vækst.

Professor: Der er stadig lang vej igen for Veganerpartiet

Valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen vurderer overfor Altinget, at Veganerpartiet skal passe på med at glæde sig for tidligt.

Der er nemlig stadig lang vej igen for partiet, før det bliver opstillingsberettiget, understreger han.

- Der er stadig lang vej igen for Veganerpartiet. De har efterhånden været i vælten i nogle år og er ikke som sådan et nyt fænomen, så de skal skabe noget øget opmærksomhed for at få det momentum, det nok vil kræve at nå i mål, siger Kasper Møller Hansen.

- De har tiltrukket de letteste og skal nu i gang med at have fat i dem, der måske ikke brænder helt så meget for den veganske politik.