S bryder valgløfte: "Topmålet af hykleri"

Den socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen gik til valg på et opgør med de mange eksterne konsulenter, som den offentlige sektor bruger. Alligevel ansætter hendes egen regering flere nye konsulenter. "Topmålet af hykleri", siger Venstre.
Statsminister Mette Frederiksen til pressemøde i Statsministeriet, torsdag den 16. januar 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen til pressemøde i Statsministeriet, torsdag den 16. januar 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

28/01/2020

Under valgkampen sidste år lovede den socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen at gå til kamp mod de mange eksterne konsulenter, som den offentlige sektor bruger. Helt konkret ville hun flytte tre milliarder fra konsulenter til "kernevelfærd".

Det valgløfte lever Mette Frederiksens regering dog langtfra op til, skriver Altinget.

Den socialdemokratiske regering møder nu hård kritik for blandt andet at have ansat konsulenter til udvikling og promovering af klimavenlig mad og kommunikationsindsatser i Forsvarsministeriet.

Alene indsatsen i Klima- Energi- og Forsyningsministeriet med "udvikling og segmentbaseret udbredelse af klimatips til hverdagsmad" har kostet skatteyderne en million kroner.

Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen kalder socialdemokraternes ageren for "topmålet af hykleri".

- Det passer ikke med den virkelighed, Socialdemokratiet prøvede at skabe i valgkampen. Det gik til valg på én ting, og nu gør de det stik modsatte, siger han til Altinget.

- De bruger penge på ting, som de lovede ikke at bruge penge på.

Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen nægter overfor Altinget at kommentere på de enkelte konsulentudgifter, men er uenig med Troels Lund Poulsen i, at Socialdemokratiet siger et og gør noget andet.

- Jeg vil ikke kommentere på de enkelte ydelser. Opgaven er, at vi i alle ministerier får forholdt os kritisk til alle konsulenter og får overvejet, om der er nogle opgaver, som kan laves internt. Og så skal vi undersøge, om der er opgaver, vi tidligere har fået løst, som ikke behøver at blive løst fremadrettet. Jeg tror, man kan finde eksempler på begge dele, siger han.