Ulighedsredegørelse: Drenge er mindre sandsynlige til at gennemføre en ungdomsuddannelse end deres søstre

Drenge har mindre sandsynlighed for at gennemføre ungdomsuddannelse end personer, der oplever relativ lavindkomst på et tidspunkt i barndommen.

August Stengaard,

22/12/2020

Unge mænd har 9 % mindre sandsynlighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse sammenlignet med deres søstre. Det fortæller Finansministeriets nye ulighedsredegørelse, der for første gang er blevet udarbejdet af den socialdemokratiske regering.

Da regeringen besluttede at udarbejde en ulighedsredegørelse var forventningen formentlig, at det nu endelig skulle bevises, hvordan kapitalismen og statens utilstrækkelige indblanding gør livet nemmere for de rige og for mænd. Der må være en uretfærdighed, der skal genoprettes - kan man forestille var formodningen. Men redegørelsen fortæller en anden mere nuanceret historie.

I rapporten belyses forskellige aspekter af ulighed i Danmark og hvordan det påvirker børns opvækst og muligheder senere i livet. Rapporten estimerer forskellige faktorers effekt på unges sandsynlighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse. Der kigges på klassiske ulighedsforklaringer som relativ lavindkomst på et tidspunkt i barndommen, opbrud i familien og ens karakter i 9. klasse. Alle faktorer der med klassisk logik og røde visioner er sandsynlige forklaringer på, at nogle har sværere ved at gennemføre en ungdomsuddannelse end andre.

Rapporten fortæller dog den overraskende historie, at den største forklaringsfaktor er om man er dreng eller ej. Hvis du er dreng er din sandsynlighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse 9 % mindre end din søster. Tallene tager højde for individuelle karakteristika, opbrud i familien og relativ lavindkomst.