Skandaleramt borgmester scorer kæmpe eftervederlag omkring millionen – selv om han gik frivilligt

Selv om Jacob Bjerregaard frivilligt valgte at stoppe som borgmester før jul, har han alligevel sikret sig et stort eftervederlag.
Folketingets pressefoto af Jacob Bjerregaard (S)
Folketingets pressefoto af Jacob Bjerregaard (S)

Lars Bjørknæs,

31/03/2021

Skandalerne står nærmest i kø i denne tid hos Fredericia Kommune, efter at byrådet senest har set sig nødsaget til at bortvise kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe. Det i forbindelse med det, man fra kommunens side i flere tilfælde har omtalt som store uregelmæssigheder.

Det drejer sig blandt andet om et køb af en byggegrund, den nu afgåede borgmester Jacob Bjerregaard indgik. Her spillede Annemarie Zacho-Broe ifølge kommunens oplysninger en markant rolle, fordi hun blandt andet skulle have lagt pres på lavere placerede embedsmænd, for at få dem til at hjælpe med købet af borgmesterens byggegrund.

Men inden skandalen for alvor rullede, valgte Jacob Bjerregaard ifølge eget udsagn at stoppe frivilligt som borgmester. Det for i stedet at tiltræde en stilling hos et kommunikationsfirma, hvilket dog aldrig blev til noget.

Således oplyste socialdemokraten, at han ikke startede i det nye job, fordi det ville medfører en række uønskede problemer for den ellers annoncerede nye arbejdsgiver.


Fratrædelsesgodtgørelse på 934.162 kroner til skandaleramt borgmester

Men på trods af at Jacob Bjerregaard er centrum for årets helt store kommunale skandale, kan han alligevel forlade Fredericia Kommune som en holden mand. Det skyldes det såkaldte eftervederlag, han har sikret sig.

Således oplyser Fredericia Kommune i en email til 180grader.dk, at den tidligere borgmester havde sidste arbejdsdag i kommunen den 31. december 2020. Derved har han sikret sig et eftervederlag, som ender med at stå skatteyderne i 934.162 kroner.

På den måde har Jacob Bjerregaard sikret sig det gyldne håndtryk, som Annemarie Zacho-Broe formentligt ikke kan se gå ind på sin konto. Det skyldes at hun med en bortvisning ikke kun omgående får stoppet sine lønudbetalinger, efter hun har været hjemsendt med fuld løn de seneste måneder.

Men formentligt heller ikke vil kunne kræve udbetaling af en fratrædelsesgodtgørelse, hvilket ellers er en kutyme indenfor det kommunale Danmark – næsten uanset, hvorfor at en kommunaldirektør bliver fyret.