Returkommission, golfrejser og dyre middage med eksklusive vine: Boligforening aner ikke hvordan det har kunnet foregå i 11 år

Sigtelserne uddeles i en lind strøm i øjeblikket i det østjyske i forbindelse med en sag, hvor flere er mistænkt for at have modtaget eller betalt store beløb i strid med reglerne. Et forløb der samtidig giver mindelser om det markante forbrug, der tidligere er foregået hos kommunale havne.

Lars Bjørknæs,

08/04/2021

En af de seneste års potentielt største korruptionsskandaler, ser ud til at kunne komme fra en noget uventet kant. Nemlig en almennyttig boligforening, da Østjysk Bolig i går offentliggjorde, at der var indledt en politimæssig efterforskning. Det af en lang række forhold som returkommission for store beløb, påfaldende rejser og omfattende forbrug af repræsentation. Alt sammen opstillet i en netop offentliggjort anonymiseret rapport fra advokatfirmaet Kromann Reumert, som har gennemgået Østjysk Boligs pengestrømme de seneste år.

Det i forlængelse af, at den almennyttige boligforening i efteråret skred til politianmeldelse af sin bortviste direktør. Det da Østjysk Bolig vurderede, at han havde misbrugt sin adgang til at bestyre foreningen, til blandt andet at få betalt et privat køkken og på anden måde sikre sig værdier for 370.000 kroner.

Ifølge advokatundersøgelsen skulle problemerne have stået på i 11 år, hvilket kommer som en overraskelse for boligforeningens ledelse.


Formand : Det er et godt spørgsmål

Således udtaler dens formand, Katja Hillers, til 180grader.dk, at det er et særdeles godt spørgsmål, hvordan problemerne har kunnet udvikle sig, til nu at dreje sig om underslæb og andre former for kriminalitet i millionklassen :

- Det er et godt spørgsmål og det vil jeg også selv gerne vide. Jeg håber at vi på en eller anden måde i det kommende forløb bliver klogere på det, for vi skal i hvert fald have styr på, hvordan vi undgår svindel af den her karakter.

Det er dog ikke kun mistænkelige overførsler til private konti, politiet den kommende tid skal efterforske. Det drejer sig eksempelvis også om rejser til sydens sol, hvor golf var et omdrejningspunkt. Men det er dog ikke udenlandsture, som Katja Hillers ønsker at gå nærmere ind i :

- Lige præcis de her golfture og hvem der har været med på dem, det kan jeg ikke udtale mig omkring. Men jeg kan fortælle, at jeg i hvert fald ikke selv har været med på dem. Det eneste jeg har været med på, det har været nogle studieture, som også kortfattet bliver beskrevet i advokatundersøgelsen. Det er noget, jeg vil betegne som studieture med et fagligt indhold.

Golfrejserne leder på mange måder tankerne hen på de skandalesager, der for 5-6 år siden ramte en række kommunale havne. Her blev det eksempelvis fastslået, at Vejle Havns ledelse var draget på erklærede studieture til eksotiske destinationer, hvor det faglige indhold dog havde været til at overskue.

Hvor mange der foreløbigt er sigtet i sagen omkring Østjysk Bolig, er ikke noget, Østjyllands Politi ønsker at oplyse – alene at flere personer på denne måde er inddraget i korruptionssagen.