Ud med forsvarsforbeholdet

At have et forbehold som bestemmer hvem vi miltært må samarbejde med, er ligesom at starte en krig med at skyde sig selv i foden. Skulle en militærkonflikt igen bryde ud, bør det danske forsvar ikke starte ud, med begge hænder bundet af reglementer for hvem de må samarbejde med.

180Grader Debat,

03/01/2021

Af Sigurd Hilligsø Andersen, Udenrigs- og forsvarsordfører Venstres Ungdom.

At have et forbehold som bestemmer hvem vi miltært må samarbejde med, er ligesom at starte en krig med at skyde sig selv i foden. Skulle en militærkonflikt igen bryde ud, bør det danske forsvar ikke starte ud, med begge hænder bundet af reglementer for hvem de må samarbejde med.

Forbeholdet stammer fra en ikke så fjern fortid. Man levede i starten af 90erne på en rus af den kolde krigs afslutning, og ideen om at demokrati, menneskerettigheder og kapitalismen havde vundet. USA sad tungt på verdensordenen, og vi vidste at vi godt kunne stole på dem. I dag er det bare anerledes. De sidste 28 år har vi oplevet tektoniske ændringer i verdensordenen, på grund af dette, er vi nødt til at revurdere forsvarsforbeholdet, og tage det op til en ny folkeafstemning.

De seneste par år har vist os, hvor skrøbeligt NATO-samarbejdet er. Donald Trump har måske ikke revet alliancen ned, men det er nok mere skyld i manglede politiske visioner og viljestyrke.På verdensplan har kræfter som er i modstand til demokrati og frihandel, vokset sig stærke, alt i mens at demokratiet verdenen over, er i tilbagegang[1].

Den danske udenrigs- og forsvarspolitik har de sidste mange år været udlicitereret væk fra Europa. Dette er bare ikke særligt bæredygtigt længere, eftersom at forudsætningen for at amerikanerne altid kan være der for os er blevet voldsomt udfordret. Det kan godt være at flertallet af de amerikanske vælgere satte kryds ved Joe Biden i november, men hvad vil vi gøre den dag, en isolationist som Trump igen bliver valgt? Danmarks forsvarspolitik burde ikke være fuldstændigt overladt til den amerikanske vælgerskare. 

Formålet ved at afskaffe forsvarsforbeholdet, ville være at supplere det allerede eksisterende NATO-samarbejde, med et sikkerhedspolitiske samarbejde inden for EU’s grænser. Rent geografisk har vi mere tilfælles med de andre europæiske lande, end vi har med amerikanerne, og vi arbejder i forvejen rigtigt tæt på mange andre områder. Det ville faktisk bare være et lille tillæg til det store EU-samarbejde, men det vil betyde alverden for kontinentets sikkerhed. Men først, før at Danmark skal kunne hjælpe med at varetage europæisk sikkerhed, kræver det at forsvarsforbeholdet bliver afskaffet.

Sådan et supplement til NATO-samarbejdet vil være et vigtigt værdiliberalt modspil, i en verden hvor de autoritære kræfter kun bliver stærkere. 

Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.


[1] https://www.washingtonpost.com/world/2020/03/05/democracy-is-decline-around-world-trump-is-part-problem/