Tidligere narkobetjent: Det er på tide, at vi legaliserer hash

Det er på tide, at Danmark legaliserer hash. Det mener tidligere kriminalinspektør Jørn Moos, der i mange år har arbejdet med narkotikabekæmpelse.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Claes Kirkeby Theilgaard,

01/05/2020

Jørn Moos er tidligere kriminalinspektør og har i mange arbejdet med narkotikabekæmpelse politiet. Erfaringerne fra sit virke som narkobetjent har gjort ham klogere, og derfor mener han nu, at hash bør legaliseres i Danmark.

Det skriver Jørn Moos i et debatindlæg i Dagbladet Information.

- Jeg anså det som vores moralske pligt at gøre, hvad vi kunne. Kun kynikere ville regne på, hvad det kostede i kroner og ører, og om det kunne ’betale’ sig. Vi havde et moralsk ansvar for at forhindre narkotika i Danmark, skriver han i indlægget.

- Men i dag kan jeg ikke lade være med at tænke, at en del af vores indsats var spild af kræfter, tid og ressourcer.

I dag er den tidligere kriminalinspektør af den holdning, at hash bør legaliseres herhjemme, ligesom det er sket i lande som Holland og i stadigt flere amerikanske delstater.

Jørn Moos skriver, at legaliseringen vil kunne fratage den kriminelle underverden en stor indtjeningskilde.

- Særligt hashmarkedet har jeg rykket min holdning til, og jeg mener i dag, at man burde legalisere det, så hashen blev taget ud af den kriminelle underverden som indtjeningsmulighed.

Samtidig ville en legalisering af hash gøre det muligt at fokusere på de stoffer, der ifølge Moos "virkelig skader".

Den tidligere kriminalinspektør understreger, at han aldrig selv har røget hash. Men når en så stor del af befolkningen gør det, bør det gøre indtryk, mener han.

- Jeg er ikke selv tilhænger af hash. Jeg har aldrig røget det. Men faktum er, at der er rigtig mange mennesker, der normalt ikke begår sig i den kriminelle verden, som vælger at ryge det, skriver Jørn Moos.

- Hvis vi virkelig mener, hvad lovgivningen siger – at hash er ulovligt – så ville en meget stor del af befolkningen i Danmark kategoriseres som kriminelle. Også kræftpatienter, epileptikere, stofskiftepatienter og en række andre syge mennesker, som tilkendegiver, at de får lindring og bedring af de olier, som vi forbyder.

Jørn Moos runder sit indlæg af med en opfordring til at "se virkeligheden i øjnene".

- Vi skal blive klogere. Og vi skal turde se virkeligheden i øjnene. Det er rigtige mennesker, det handler om. Jeg ved det. For disse mennesker har været en del af mit arbejdsliv igennem en menneskealder.