Tavshed fra sygeplejerskernes formand: Nægter at tale om gigantinvesteringer i Amazon

Når sygeplejerskerne efter planen går i strejke i morgen, sker det med krav om bedre arbejdsforhold – på trods af at deres pensionskasse satser på stort afkast fra Amazon.
Pressefoto af Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd
Pressefoto af Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd

Lars Bjørknæs,

18. juni 2021

Når talen falder på Amazon i forhold for medarbejdernes arbejdsforhold, er det sjældent de positive udtalelser, der bliver luftet. I stedet vil fokus ofte være på lave lønninger, ligesom det eksempelvis tidligere har været fremme, at medarbejdere har været tvunget til at tisse i flasker, for ikke at bruge arbejdstid på toiletbesøg.

Kritikpunkter der har fået en lang række fagforeninger verden over, til ikke kun at kritisere Amzon, men også tage afstand fra det gigantiske selskab. Omvendt synes der for en række danske fagforeninger ikke at være de store problemer med Amazon, når det handler om at opkøbe selskabets aktier.

Således kunne 180grader.dk i går afslører, at PKA Pension, som blandt andet sygeplejerskernes pensionskasse hører under, har opkøbt Amazon-aktier for 848 millioner kroner. Et selskab som PKAs ledelse samtidig må anses for at kende særdeles godt, da det i 2019 lagde vejen forbi Amazon under en USA-rejse, der medførte en regning til medlemmerne på omkring 2.5 millioner kroner.

Med på rejsen var blandt andet Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, der tidligere på ugen krævede bedre arbejdsforhold og lønninger for sine lønninger. Det i forbindelse med, at 5.000 sygeplejersker i morgen står til at begynde at strejke, efter hovedparten af Dansk Sygeplejeråds medlemmer har sagt nej til en ny overenskomst, som ville have givet dem en månedlig grundløn på 42.000 kroner. Således udtalte Grete Christensen blandt andet i en pressemeddelelse, at de offentlige arbejdsgivere skulle behandle hendes medlemmer ekstra godt :

- Arbejdsgiverne og politikerne bliver simpelthen nødt til at finde penge til både en bedre løn og nogle bedre arbejdsforhold, hvis de skal få lettet frustrationerne hos deres medarbejdere.

På 180grader.dk har vi spurgt Grete Christensen, hvordan hun på den ene side kan kræve bedre arbejdsforhold for sine medlemmer. Når hun på den anden side sidder i ledelsen for en pensionskasse, der investerer mange hundrede millioner kroner i et firma, som er berømt og berygtet for at behandle sine medarbejdere dårligt.

Grete Christensen er dog ikke vendt tilbage på vores henvendelser, hvilket reelt heller ikke har været tilfældet for Dansk Sygeplejeråds næstformand, Dorthe Boe Danbjørg. Som vi kunne fortælle i går, har hun i en email til 180grader.dk alene oplyst, at hun ikke ønsker at udtale sig – selv om hun også besøgte Amazon under USA-rejsen i 2019.