Sygeplejersker kræver bedre løn og arbejdsforhold – og foretager gigantopkøb af Amazon-aktier

Der er tilsyneladende langt fra parolerne til, hvordan sygeplejerskernes pensionskasse agerer, når det handler om opkøb af aktier for at sikre et højt afkast.
Pressefoto af Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd
Pressefoto af Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd

Lars Bjørknæs,

17. juni 2021

Lørdag er skæringsdag for foreløbigt 5.000 sygeplejersker, som her har truet med at gå i strejke. Det sker i forlængelse af, at størstedelen af medlemmerne hos Dansk Sygeplejeråd har stemt nej til en ny overenskomst. En aftale mellem de offentlige arbejdsgivere og sygeplejerskerne, der ellers kunne have sikret dem en grundløn inklusiv pensionsbetalinger på 42.000 kroner om måneden.

Fra sygeplejerskernes side har det igen og igen lydt, at det ikke kun har handlet om aflønningen som sådan. Men også respekten for det arbejde, som de udfører – ligesom ønsket desuden har været forbedrede arbejdsforhold.

Kravene omkring forbedringer i forhold til aflønningen og arbejdsforholdene står dog i skærende kontrast til, hvordan sygeplejerskernes pensionskasse, PKA Pension, har ageret i forhold til aktieopkøb. For 180grader.dk kan nemlig afslører, at pensionskassen har foretaget meget store aktieopkøb hos Amazon. Det verdensomspændende firma, der er berygtet for ikke kun betale meget lave lønninger, men også for at have et betændt arbejdsmiljø.

Overfor 180grader.dk oplyser PKA Pension, som sygeplejerskernes pensionskasse hører under, at man har investeret 848 millioner kroner i Amazon-aktier. En virksomhed PKA Pensions top endda besøgte, da den efteråret 2019 rejste til USA. Det på en rejse, der stod PKA Pensions medlemmer i 2.5 millioner kroner.

Blandt deltagerne på USA-rejsen var Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, og Dorthe Boe Danbjørg, næstformand for Dansk Sygeplejeråd. Specielt Grete Christensen har i forbindelse med den forestående strejke krævet, at arbejdsgiverbetalerne udbetaler en højere grundløn end de tilbudte 42.000 kroner og sikrer bedre arbejdsforhold. Det gjorde hun blandt andet tidligere på ugen i en pressemeddelelse, hvor hun blandt andet udtalte :

- Arbejdsgiverne og politikerne bliver simpelthen nødt til at finde penge til både en bedre løn og nogle bedre arbejdsforhold, hvis de skal få lettet frustrationerne hos deres medarbejdere.