Direktørløn på 15 millioner kroner: Gigantlønninger hos andelsejet selskab – som kunder tvinges til at betale til

Det er en særdeles god forretning at være direktionsmedlem hos Energi Danmark.
Energi Danmarks pressefoto af Jørgen Holm Westergaard
Energi Danmarks pressefoto af Jørgen Holm Westergaard

Lars Bjørknæs,

21/05/2021

Når talen falder på Energi Danmark, tænkes der normalt på de mange sponsorater, som firmaet er kendt for i sportens verden. Eksempelvis indenfor håndbold, hvor mange store danske klubber i kortere eller længere perioder, har båret det velkendte logo på brystet.

Men bag Energi Danmark står en gruppe aktionærer, der har det til fælles, at de er andelsejede. Det drejer sig eksempelvis om Andel A.M.B.A. Svinninge, der sidder på 28.97 procent af aktierne i Energi Danmark. En virksomhed alle med sommerhuse i store dele af Sjælland automatisk er andelshavere i, uanset om de ønsker det eller ej. Et forhold der også går igen for en af de mindre aktionærer Fonden Langelands Elforsyning, der er en såkaldt brugerstyret erhvervsdrivende fond. Denne ledes af en bestyrelse og et repræsentantskab, som vælges af forbrugere, som frivilligt eller ufrivilligt aftager af Langelands Elforsynings produkter.

Med en ejerstruktur af denne type, hvor der i høj grad samtidig er tale om frivilligt arbejde for repræsentantskabs- og bestyrelsesmedlemmer og hvor en væsentlig del af kundegrundlaget bygger på monopollignende tilstande, skulle man måske tro, at et firma som Energi Danmark ville holde igen med at udbetale markante lønninger. Men som det fremgår af selskabets senest offentliggjorte regnskaber, er dette dog langt fra tilfældet.

Således lød de samlede lønudgifter til Energi Danmarks direktion i 2018 og 2019 på henholdsvis 11.9 millioner kroner og 18.1 millioner kroner på trods af, at den begge år kun bestod af to medarbejdere. Det i skikkelse af administrerende direktør Jørgen Holm Westergaard og dennes næstkommanderende Jesper Nybo Stenager, som efter 180grader.dks oplysninger i et normalt indkomstår, fordeler lønningerne mellem sig med 2/3 til Jørgen Holm Westergaard og 1/3 til Jesper Nybo Stenager. Hvilket i forhold til 2018-aflønningerne skulle betyde, at mens Jørgen Holm Westergaard i alt modtog omkring 8 millioner kroner, var der 4 millioner kroner til Jesper Nybo Stenager.


Dog skilte 2019 sig afgørende ud fra det forudgående år, da der efter 180grader.dks oplysninger, skulle være sket udbetaling af en bonus på omkring 7 millioner kroner til Jørgen Holm Westergaard. Det i forbindelse med frasalget af datterselskabet Energi Danmark Vind, hvilket skete til tyske Encavis AG.


På 180grader.dk har vi spurgt Jørgen Holm Westergaard, om han anser sine lønforhold for at være i overensstemmelse med det grundlag, som aktionærerne bygger på i form af påtvungne andelshavere i monopollignende selskaber.

Men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.