Beskyldt for at stjæle 9 milliarder danske skattekroner : Bor i episk luksus i diktaturstat

Der er langt fra Sanjay Shahs nuværende bolig til den der venter ham, hvis de danske myndigheder kan få ham udleveret fra Dubai.
Foto: Palm Jumeirah i Dubai
Foto: Palm Jumeirah i Dubai

Lars Bjørknæs,

21. juni 2021

Når talen falder på De Forenede Arabiske Emirater, vil udgangspunktet ofte være de ufattelige rigdomme, landet har sikret sig via oliesalg. Indtægter der på få generationer har gjort, at landet, der ledes med jernhånd af Khalifa bin Zayed Al Nahyan og andre af hans fremtrædende familiemedlemmer, er gået fra en ørkenstat uden nævneværdig industri, til at være et af verdens absolut rigeste samfund.

Det kan blandt andet ses ved de mange byggerier, der de seneste år er skudt op i Dubai, der også er landets hovedstad. Et af de mest berømte er Palm Islands, der indeholder en lang række små grene i form af øsamfund, hvor af Palm Jumeirah er et af de fremtrædende. Det skyldes blandt andet de flere tusindende store villaer, der for manges vedkommende reelt er små palæer.

Blandt beboerne på Palm Jumeirah er Sanjay Shah, der ifølge Bagmandspolitiet sammen med sin assistent, Anthony Mark Patterson, uretmæssigt har fået udbetalt lige over 9 milliarder kroner i udbytteskat fra Skattestyrelsen/SKAT. Ifølge sagens anklageskrift, som 180grader.dk har opnået aktindsigt i, skulle de to have sikret sig mindst 80 procent af dette beløb. Svarende til at de ifølge anklageskriftet, uretmæssigt har sikret sig mindst 7.2 milliarder kroner. En del af det beløb, synes at være gået til, at Sanjay Shah har kunnet flytte ind i et af verdens mest prestigefyldte – og dyre – byggerier i Dubai.

Hvor lang tid han kan blive boende, må dog anses for at være et åbent spørgsmål. For i en dom afsagt den 31. maj i år, besluttede Østre Landsret at fængsle den engelske statsborger og hans assistent in absentia. Det betyder at de kan se frem til en varetægtsfængsling, hvis myndighederne får fat i dem.

En eventuel varetægtsfængsling der vil vare, så længe at straffesagen mod dem står på.